Северна Корея се е сдобила с втора интернет връзка благодарение на Русия

Северна Корея се е сдобила с втора интернет връзка благодарение на Русия

Северна Корея се е сдобила с втора интернет връзка благодарение на Русия, което би могло да навреди на усилията на САЩ да изолират тази страна, предаде Франс прес.

Връзката е била изградена от руската държавна компания ТрансТелеКом. Активирането ѝ е било установено в неделя от анализатори на компанията Дим Ризърч, която следи киберсвързаността по света.

Новата интернет връзка се добавя към връзката, установена от китайската компания Чайна Уником. Тя ще предостави на Пхенян по-голяма издръжливост в случай на евентуални атаки срещу инфраструктурата на интернет мрежата ѝ, прогнозира Брай Боуланд, представител на американската компания за киберсигурност ФайърАй.

Неотдавна в. "Вашингтон пост" написа, че САЩ са извършили атаки срещу севернокорейски хакери, целящи да ги лишат от достъпа до интернет. Операцията е приключила миналата събота.

Северна Корея има звено със специалисти по кибератаките, наброяващо 6800 души, според южнокорейското министерство на отбраната. Това звено е обвинявано за много кибератаки по света, по-специално за тази през 2014 г. срещу филмовата компания Сони Пикчърс.

Но само с една интернет връзка към външния свят Северна Корея е особено уязвима на хакерски атаки. С втората интернет линия ще бъде много по-трудно тя да бъде лишена тотално от интернет, смятат анализатори.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?