Северна Корея се готви да изстреля разузнавателен спътник

Сн. ЕПА/БГНЕС
Северна Корея, чиято космическа програма според някои експерти е само параван за балистичната ѝ програма, се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от световните агенции.
 
Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.
 
"По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен "Кванмьонсон-5", заяви южнокорейски правителствен източник за вестника.
 
Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника", добави той.
 
Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри).
 
През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на "спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението".
 
Той отбеляза, че Северна Корея е "навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити" с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника "Кванмьонсон-4".
 
Според специалисти "Кванмьонсон-4" не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят