Северна Корея се готви да изведе в орбита изкуствен спътник на Земята

КНДР подготвя изстрелването на ракета, която да изведе в орбита изкуствен спътник на Земята, въпреки съпротивата на САЩ и Русия, съобщиха осведомителните агенции,

 

Ракетата трябва да бъде изстреляна в периода 10 - 22 декември, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 

Миналата седмица Северна Корея съобщи, че ще изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята - "с мирни и научни цели и в съответствие с действащите международни норми", както бе посочено в официалното съобщение.

 

САЩ и други страни гледат обаче на предстоящото изстрелване като на изпитания на ракета с голям обсег, която би могла да се използва за военни цели.

 

Русия също поиска от КНДР да преразгледа решението си за изстрелване на ракета, предаде ИТАР-ТАСС.

 

В декларация на руското външно министерство се казва, че Москва призовава правителството на КНДР да преразгледа решението си за изстрелване на ракета, която да изведе в орбита изкуственспътник на Земята и се припомня, че Русия неведнъж е обръщала внимание на севернокорейската страна, че е недопустимо да се игнорира резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН, който забранява на Пхенян да изстрелва ракети с използване на балистични технологии.

 

Япония започна вече активна подготовка за изстрелването на севернокорейската ракета. Зенитните комплекси "Пейтриът", натоварени на специален кораб, потеглят към южните японски острови.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?