Северна Корея се готви за изстрелване на ракета с далечен обсег

Ракета с далечен обсег пристигна в база за изстрелване на ракети в северозападната част на Северна Корея, съобщи агенция Франс прес в понеделник, позовавайки се на южнокорейски медии, според които това е сигнал, че Пхенян се готви да провокира международната общност с нов тест.

През уикенда влак превози ракетата от завод близо до Пхенян до базата, съобщи южнокорейски вестник, цитирайки неназован представител на разузнавателните служби. Южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на източник в южнокорейското правителство, твърди, че е възможно в началото на юни Пхенян да изстреля ракета с далечен обсег, която може да достигне Аляска.

В същото време южнокорейският президент И Мюн-бак призова Северна Корея да се въздържа от каквито и да са по-нататъшни провокации след новия ядрен опит и подчерта, че Сеул няма да търпи никакви военни заплахи. "Ако Северна Корея откаже да застане на пътя на диалога и прибегне към военни заплахи и провокации, Република Корея няма да търпи това", заяви президентът в редовното си радиообръщение кам нацията.

"Пхенян трябва да разбере, че реална опасност за неговия режим са тъкмо ядрените заплахи към общия мир и стабилност", заяви И Мюн-бак.

Споделяне

Още от Свят