Северна Корея ще изстреля сателит в нарушение на резолюция на ООН

Северна Корея ще изстреля сателит в нарушение на резолюция на ООН

Северна Корея обяви, че ще изстреля през април ракета, която ще изведе на орбита сателит, за да отбележи стогодишнината на основателя на КНДР Ким Ир-сен. Тя излиза с подобно твърдение и когато извършва изпитания на ракети с голям обсег, съобщи Ройтерс в петък.

Изстрелването е насрочено между 12 и 16 април и е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща на Северна Корея да извършва ядрени операции и опити с балистични ракети. Ройтерс посочва, че ракетата е една и съща и единствената разлика е какво носи - боен заряд или сателит. Тя е известна извън Северна Корея под името "Теподон".

Първият ѝ ускорител се очаква да падне в Жълто море, а вторият - в Тихия океан. При ракетно изпитание зарядът се отделя от корпуса и се връща към Земята в параболична дъга към мишената. Сателитът се изпраща от ракетата с определена скорост и траектория, за да може да излезе в орбита. Ракетен опит изисква по-малка прецизност.

Експертите посочват, че тъй като Северна Корея не разполага с модерна инфраструктура за развитие на сателити, изпитания или наблюдение, няма почти никакво съмнение, че това, което предстои, ще е ракетно изпитание.

Очаква се ракетата да бъде "Теподон-2", модификация на ракетата с голям обсег, с която бе извършен опит през 2009 г. Тя е с две или три степени и обсег 6700 км, което означава, че може да достигне до Аляска. Бойният ѝ заряд е между 650 и 1000 кг във варианта ѝ с малък обсег. Според едно изследване с по-лек заряд тя може да пропътува 10 хиляди км и теоретично да достигне западното крайбрежие на САЩ.

"Теподон-2" никога не е имала напълно успешен полет. При изстрелването ѝ през 2009 г. тя се самовзриви, след като прелетя над Япония. Тестът ѝ през 2006 г. също се провали, когато ракетата експлодира след 40 секунди полет. Северна Корея извърши първото изстрелване на "Теподон" през 1998 г. и тогава също съобщи, че ракетата носи сателит. Изстрелването бе неуспешно.

Властите в Пхенян твърдят, че новият сателит е част от програма за космическо развитие с мирна цел. Експерти по неразпространение на ядрените оръжия и военни специалисти казват, че "Теподон" е разработена от Северна Корея за възможна употреба срещу САЩ заредена с ядрена бойна глава. Но повечето специалисти са на мнение, че Пхенян не разполага с технология за създаване на малки ядрени заряди.

Северна Корея обаче може да използва биологична или мръсна бомба, с която радиацията се разпространява с помощта на конвенционални експлозиви. Пхенян притежава малко над 1000 ракети с различен обсег. Тя продава ракети и ракетна технология в чужбина, като Иран е главният купувач.

Северна Корея има повече от 800 балистични ракети, включително 600 "Скъд", с обсег от 500 или повече километра и 200 ракети с обсег до 1400 км, които започна да разполага през 1998 г. Предполага се също, че страната разполага с ракети със среден обсег, които могат да достигат цели на 3000 км, поставяйки американската база Гуам в опасност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?