Северна Корея ще разруши ядрения полигон Пунгери този месец

САЩ ще помогнат на Северна Корея, ако се освободи от ядрените си оръжия

Ким Чен-ун
Северна Корея обяви, че ще организира церемония за разрушаване на своя ядрен полигон Пунгери, която ще се състои в периода 23-25 май, предадоха световните агенции.     
 
Асошиейтед прес отбелязва, че това ще бъде драматично, но и знаково събитие в навечерието на срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур.
 
Севернокорейското министерство на външните работи съобщи, че всички тунели на полигона, който се намира в североизточната част на страната, ще бъдат разрушени с взривяване. Отстранени ще бъдат и всички наблюдателски и изследователски съоръжения, както и наземната охрана.
 
Северът заяви, че възнамерява да покани и журналисти, които да присъстват на разрушаването. Те ще са само от САЩ, Южна Корея, Китай, Русия и Великобритания.
 
Датата, на която ще бъде разрушен полигонът, ще зависи от метеорологичните условия. В момента Пхенян извършва техническите приготовления за събитието.
 
Малко по-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от АФП, каза, че САЩ са готови да подпомогнат севернокорейската икономика и да дадат гаранции на Ким Чен-ун, ако Пхенян предприеме "смели мерки за бързо и цялостно освобождаване от ядрените си оръжия".
 
На среща с южнокорейския външен министър Кан Кьон-уа във Вашингтон двамата министри повториха искането си за "пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия" на Корейския полуостров.
 
"Ако Северна Корея предприеме смели мерки за бързо освобождаване от ядрените си оръжия, САЩ са готови да работят със Северна Корея за издигането ѝ до същото равнище на благоденствие като южнокорейските ни приятели", увери Помпейо.
 
Той обясни, че на срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица е обсъдил с него "задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства, стратегически решения", които по думите му Ким ще трябва да вземе, "ако е съгласен на пълно освобождаване от ядрените оръжия в замяна на гаранциите, които сме готови да му предоставим".
 
Южнокорейският външен министър Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР няма да се отменят докато не бъдат предприети "по-конкретни, видими и значими мерки" за демонтиране на ядрената ѝ програма. Тя добави, че американското военно присъствие в Южна Корея през последните 65 години играе критично важна роля за възпирането, мира и стабилността на Корейския полуостров, предаде АП.
 
Затова промени в числеността на американските войски в Южна Корея не трябва да се обсъждатна срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни, заяви Кан Кьон-уа.
 
Сеул изпитва голяма надежда за успеха на предстоящата среща на върха между Тръмп и Ким и смята за многообещаващ сигнал фактът, че Пхенян освободи държаните в севернокорейски затвор трима американски граждани, каза южнокорейският външен министър, цитирана от ТАСС.
 
Майк Помпейо също заяви, че освобождаването на тримата американци от КНДР помага за създаването на подходящи условия за успешна среща между лидерите на САЩ и Северна Корея
Споделяне

Още по темата

Още от Свят