Северна Корея скоро ще усъвършенства ядрената си програма, обяви шефът на ЦРУ

Майк Помпео сн.БГНЕС

Само след няколко месеца Северна Корея ще усъвършенства ядрената си програма. Това заяви по време на форум за сигурност във Вашингтон директорът на ЦРУ Майк Помпео, съобщи вестник "Гардиън".

"Те са достатъчно близо като възможности, затоваполитиката на САЩ в перспектива трябва да бъде да се държим така, сякаш всеки момент могат да го постигнат", заяви той.

Помпео посочи, че има разлика в това да можеш да изстреляш една единствена ядрена ракета и способността да произвеждаш голямо количество материал за ядрена енергия и създаването на арсенал.

Според него информацията, която има разузнаването за Северна Корея, е в голяма степен несъвършена и затова, "когато се говори за месеци, нашата възможност да разберем това на детайлно ниво е в голяма степен без значение".

На този етап президентът Тръмп е стигнал до извода, че са нужни усилия на глобално ниво, за да бъде възпряна тази възможност, посочи шефът на ЦРУ.

Според него Китай е направил повече от очакваното за намаляването на търговията със своя съюзник, но може да направи и още.

"Всички искаме да разрешим този проблем без военна сила", каза Помпео и допълни, че Тръмп е готов да ползва такава при необходимост.

В последните месеци Северна Корея демонстрира напредък с ядрената си програма - бомбените тестове зачестяват, стават по-силни, а ракети ѝ стигат все по-далеч.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?