Северна Корея сравни Тръмп с Хитлер

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ум.
Северна Корея сравни американския президент Доналд Тръмп с Адолф Хитлер, съобщи Франс прес.
 
В редакционна статия на държавната новинарска агенция КЦТА се казва, че политиката на Тръмп е форма на "нацизъм на 21 век". В статията се критикува и призивът на Тръмп Америка да е на първо място.
"Принципът "Америка на първо място" цели САЩ да доминират в света чрез военни средства", се казва в редакционната статия.
 
"Тръмп следва диктаторската политика на Хитлер, целяща разделянето на света на две категории - приятели и врагове, за да се оправдае премахването на последните", се посочва още в статията.
 
Северна Корея има навика да използва цветист език, за да критикува враговете си, но сравненията с Хитлер са рядкост. Миналия четвъртък Пхенян нарече Тръмп "психопат" в контекста на обтегнатите отношенията заради смъртта на американския студент Ото Уормбиър, който бе освободен от севернокорейски затвор и върнат в САЩ в кома, където почина.
 
През 2014 г. севернокорейската агенция КЦТА нарече предшественика на Тръмп - Барак Обама "нещастник със смесена кръв" и каза, че се държал като маймуна. След това агенцията нарече Обама "сутеньор", а тогавашната южнокорейска президентка Пак Гън-хе "проститутка".
 
Администрацията на Тръмп работи за затягане на международните санкции срещу Северна Корея, опитвайки се да я принуди да се откаже от програмите си за ядрено и балистично оръжие. 
 
КЦТА обвини Вашингтон, че блокира доставките на медикаменти за Северна Корея и определи това като "нехуманен и противоречащ на етиката акт, който е много по-лош от обсадата на Ленинград от Хитлер". В тази обсада, продължила 900 дни между 1941 г. и 1944 г., загинаха над 2 милиона души.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят