Северна Корея строи площадка за изстрелване на ракети

снимка Ройтерс

Сателитни снимки показват, че Северна Корея е започнала възстановяване на площадкатаза изстрелване на ракети. Изображенията са заснети два след края на разговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщава ББС.

Площадката “Тончан-ри“ беше използвана за изстрелване на ракети за извеждане на сателити в орбита, както и за тестване на ракетни двигатели. Работата по разрушаването на съоръжението започна през миналата година, но спря, защото Пхенян не постигна споразумение със САЩ за премахване на икономическите санкции.

Междувременно САЩ предупреди Северна Корея, че е възможно налагането на още по-тежки санкции, ако страната не предприеме категорични стъпки по отказ от ядрената програма.

Площадката “Тончан-ри“ е главното съоръжение за изстрелване на севернокорейските сателити от 2012 година. Там са тествани и двигатели за балистични ракети, които са способни да достигнат територията на САЩ.

Според анализатори на ББС става дума за провокация на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който тества търпението на Доналд Тръмп и не е подготовка за скорошно изстрелване на балистични ракети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят