Северна Корея твърди, че е извършила първи успешен опит с междуконтинентална балистична ракета

Пентагонът и руското военно министерство я определиха като балистична ракета със среден обсег

Северна Корея твърди, че е извършила първи успешен опит с междуконтинентална  балистична ракета

Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета (МБР). Това е ключов етап по пътя към целта ѝ - да може да заплашва с ядрен пожар Съединените щати, съобщи Франс прес.

"Историческото" изпитание на ракетата "Хвасон-14" бе следено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи в специална емисия новини водеща на севернокорейската държавна телевизия.

Тя уточни, че ракетата е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел на разстояние 933 километра.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег.

Северна Корея е "мощна ядрена сила", разполагаща с "много мощна МБР, която може да порази всяко кътче на света", заяви водещата.

"Успешното изпитание на МБР (. . .) е голям исторически пробив за нашата република", добави тя.

Държавната телевизия показа и заповедта за провеждане на изпитанието с дата от понеделник, подписана от Ким Чен-ун.

Опитът, осъществен в Деня на независимостта, празнуван от САЩ, е част от дълга поредица изстрелвания на ракети в нарушение на множество международни резолюции - придружени със санкции, те забраняват на КНДР да развива ракетна и ядрена програма.

На кадрите от изстрелването на севернокорейската ракета се вижда, че установката е монтирана на камион китайско производство

Северна Корея е използвала китайски камион за превоз на дървесина при транспортирането и изстрелването на първата ѝ, както твърди, успешно изстреляна междуконтинентална балистична ракета.

На излъчени от севернокорейската телевизия кадри се вижда, че ракетата се превозва с голям камион, боядисан в използвано от военните камуфлажно зелено, съобщи Ройтерс. Той прилича на модел камиони, вече споменат в доклад на комисията на ООН за контрол на изпълнението на санкциите срещу КНДР. В документа се казва, че най-вероятно става дума за преправен камион, чието оригинално предназначение е превозване на дървесина.

Още

След като извърши пет ядрени опита, Северна Корея разполага с малък арсенал от атомни бомби и цели да се сдобие с МБР, способни да достигнат територията на САЩ.

Пхенян мотивира осъществяваните програми в тази насока със заплаха за самото съществуване на страната, чийто източник вижда в САЩ, поддържащи в Южна Корея 28-хиляден военен контингент.

Ракетният пуск, забелязан тази сутрин от южнокорейските, японските и американските сили, предизвика остра реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп, който разкритикува в Туитър севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?", запита Тръмп. "Трудно е за вярване, че Южна Корея и Япония ще търпят това дълго време. Може би Китай ще направи силен жест спрямо Северна Корея и ще сложи край на този абсурд веднъж завинаги", добави президентът на САЩ.

Командването на американските сили в Тихия океан потвърди, че Северна Корея е изстреляла ракета със среден обсег. Ракетата е паднала в Японско море и не представлява заплаха за Северна Америка. Ракетата е с наземно базиране и САЩ са я проследили в продължение на 37 минути, преди тя да падне в Японско море, предаде Ройтерс.

Междуконтиненталната балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, летя близо 510 километра, стигна височина 535 километра и падна в централната част на Японско море. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Данните за полета ѝ показват според министерството, че става дума за балистична ракета със среден обсег.

Северна Корея изстреля ракетата в посока, която я отдалечава от границите на Русия. Пускът не бе опасен за Руската федерация, посочва ведомството.

Китай призова за спокойствие и сдържаност, след като Северна Корея изстреля балистична ракета и президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда, че Китай ще "подходи по-твърдо към" Северна Корея, за да я накара "да прекрати това безумие веднъж завинаги", предаде Ройтерс.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН включват ясни правила за изстрелването на ракети от страна на Северна Корея и Китай е против всякакви севернокорейски действия, които ги нарушават, заяви говорител на китайското външно министерство.

"Китай положи големи усилия за разрешаването на ядрения въпрос на корейския полуостров", добави Гън Шуан, цитиран от Франс прес. "Китайският принос по този въпрос е широко признат", подчерта говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?