Северна Корея вероятно може да произвежда сама ракетни двигатели

Северна Корея вероятно може да произвежда сама ракетни двигатели

Северна Корея вероятно е в състояние да произвежда собствени ракетни двигатели, без да разчита на внос, твърдят американски представители на разузнаването, цитирани от Ройтерс.

Тези твърдения противоречат на ново проучване на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, според което двигателите за разработваните от Северна Корея ракети за нанасяне на удари срещу САЩ вероятно са произведени в заводи в Украйна или Русия, и Пхенян може би се е сдобил с тях от черния пазар.

Разполагаме със сведения, които подсказват, че Северна Корея не разчита на внос на двигатели. Ние смятаме, че те са способни да си ги произвеждат сами, каза представител на американското разузнаване за Ройтерс.

Източникът не разкри подробности в подкрепа на тези твърдения.

Украйна отрече да е доставяла някога отбранителна технология на Северна Корея, Украинското държавно предприятие "Южмаш", цитирано от в. "Ню Йорк таймс", който в понеделник съобщи за проучването, каза, че не е произвеждало балистични ракети откакто през 1991 г. Украйна получи независимост.

Друг висш представител на американското разузнаване каза, че модифицирането на двигателите РД-250, довело до повишаване на надеждността им, може отчасти да е дело на чужди специалисти, наети от Северна Корея, или на учили в Русия или другаде севернокорейци.

Произведените в Украйна ракетни двигатели, които според изследването на лондонския Международен институт за стратегически изследвания вероятно са позволили на Пхенян да постигне значителен напредък в ракетната област, са били доставени изключително на Русия, заяви вчера украинската космическа агенция, цитирана от Франс прес.

Москва на свой ред прехвърли отговорността върху Киев, като отбеляза, че нужните модификации не биха били възможни без украински специалисти.

Според лондонския институт ракетите, използвани при последните севернокорейски опити, са били оборудвани с двигатели на базата на РД-250, произвеждани някога в бившия съветски, а после украински завод "Южмаш".

Тези двигатели, сглобявани до 2001 г., бяха продавани с ракети "Циклон -2" и "Циклон-3" в полза на Русия, обясни пред журналисти директорът на украинската космическа агенция Юрий Радченко.

Според данните, с които разполагаме, Русия сега притежава от 7 до 20 ракети от този тип. Впоследствие те може да са доставили част от тях на когото искат, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят