Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

Пхенян заплаши да върне войските си в демилитаризираните зони по границата

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

Северна Корея взриви във вторник междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон, предаде Асошиейтед прес.

Новината бе потвърдена от южнокорейското министерство на националното обединение, а очевидци съобщиха за взрив и дим, идващ от района.

Южна Корея твърди, че Северна Корея е взривила съоръжението, което бе открито от двете страни още през 2018 г.

По-рано Северна Корея заплаши да разруши сградата на фона на критичната си реторика по отношение на Южна Корея, провокирана от неуспеха на Сеул да спре прехвърлянето на пропагандни листовки от активисти през границата.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят "акт на отмъщение" за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян. Това бе предшествано от закана на Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейски лидер Ким Чен-ун, че е наредила на армията да е готова да се намеси. А сега и самата армия обяви, че е готова да "превърне фронтовата линия в крепост и да засили военната бдителност" , предаде Би Би Си.

Според някои експерти Северът изразява по този начин недоволството си от това, че съвместни икономически проекти с Юга не се възобновяват заради американските санкции срещу Пхенян, отбелязва АП.

Въоръжените сили на Южна Корея засилиха наблюдението на действията на Северна Корея след взривяването на междукорейския офис за връзка в Кесон, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Южнокорейската армия е поставена в състояние на повишена готовност.

Северна и Южна Корея отвориха през 2018 г. в Кесон първия си офис за връзка, за да улеснят комуникацията и взаимодействието помежду си след разделянето на Корея след края на Втората световна война през 1945 г. Когато офисът отвори, отношенията между двете държави бяха добри, а Северна Корея бе влязла в преговори за програмата си за ядрени оръжия, припомня АП.

Севернокорейската армия заплаши по-рано днес да заеме отново райони, които са част от демилитаризираната зона между Северна Корея и Южна Корея.

Макар към настоящия момент да не е ясно какви действия може да предприеме севернокорейската армия срещу Южна Корея, Пхенян заплаши да се изтегли от двустранното военно споразумение, постигнато през 2018 г., чиято цел е намаляване на напрежението между двете страни.

Северна Корея е готова да предприеме действия, ако Югът продължава да изпраща пропагандни листовки, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че проучва план за действие, предвиждащ "да прати отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да превърне фронтовата линия в крепост и да повиши още повече военната бдителност към Юга". От изявлението не е ясно за кои зони точно става въпрос, отбелязва ДПА.

Според южнокорейската осведомителна агенция Йонхап Пхенян може би има предвид района около западния граничен град Кесон и връх Кумган на източното крайбрежие, откъдето изтегли войските си заради общи проекти, които сега са спрени.

Напрежение ескалира, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.

Няколко оглавени от бегълци организации редовно пращат в Северна Корея, най-често с балони, листовки, придружени с храна, банкноти от по 1 долар, малки радиа и флашки с южнокорейски филми и новини.

Южна Корея предприе съдебни действия срещу две от тези групи, тъй като според нея те подклаждат напрежение, създават опасност за хората, живеещи край границата, и нанасят вреда на околната среда. Организациите обаче заявиха, че смятат да продължат кампанията си тази седмица.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова вчера Пхенян да спазва мирните споразумение, постигнати от двамата лидери, и да се върне към диалога.

Междукорейските отношения се обтегнаха след провала на втората среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп - в началото на миналата година във Виетнам. Срещата се провали заради спорове между двете преговарящи страни за това каква част от санкциите срещу Пхенян да бъдат отменени в замяна на затварянето на най-големия му ядрен комплекс.

Ким Чен-ум заяви впоследствие, че ще уголеми севернокорейския ядрен арсенал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят