Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ и осъди новите санкции на ООН

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ и осъди новите санкции на ООН

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ със стратегическите си ядрени сили, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея, и подчерта, че няма да преговаря по ядрената или ракетната си програма, предаде Ройтерс.

В изявление на севернокорейския външен министър И Йон-хо, разпространено сред журналистите на форума на АСЕАН в Манила, новите санкции на ООН са определени като "изфабрикувани" и се отправя предупреждение за "сурови ответни мерки". Според КНДР резолюцията с новите санкции показва, че ООН е злоупотребила с властта си.

Според Северна Корея тестовете ѝ на междуконтинентални балистични ракети през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. Пхенян заявява, че тези ракети са легитимно средство за самоотбрана.

"При никакви обстоятелства няма да слагаме ядрените бомби и балистичните ракети на масата за преговори", заяви И Йон-хо, цитиран от ДПА.

Той обвини Вашингтон, че е предизвикал ситуация, в която Северна Корея е принудена да се самоотбранява. "Заради произвола на САЩ положението на Корейския полуостров се изостря все повече, а опасността от конфликт постоянно расте", каза севернокорейският външен министър.

Същевременно Северна Корея отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул по време на рядко събитие - среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила. Това предаде южнокорейската агенция Йонхап, след като ООН втвърди санкциите срещу Пхенян, информира Франс прес.

В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в Манила южнокорейската министърка Кан Кьон-хва прикани Пхенян да приеме предложението ѝ за диалог с цел намаляване на напрежението на полуострова и за ново събиране на семействата, разделени от Корейската война през 1950-1953 г.

Но според представител на южнокорейското дипломатическо ведомство нейният севернокорейски колега е отговорил, че предложенията на Сеул не са искрени.

"С оглед днешната ситуация, в която Югът сътрудничи със САЩ, за да засили натиска върху Севера, предложения от този род не са достатъчно искрени", цитира АФП неговия отговор.

Споделяне
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?