Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ и осъди новите санкции на ООН

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ и осъди новите санкции на ООН

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ със стратегическите си ядрени сили, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея, и подчерта, че няма да преговаря по ядрената или ракетната си програма, предаде Ройтерс.

В изявление на севернокорейския външен министър И Йон-хо, разпространено сред журналистите на форума на АСЕАН в Манила, новите санкции на ООН са определени като "изфабрикувани" и се отправя предупреждение за "сурови ответни мерки". Според КНДР резолюцията с новите санкции показва, че ООН е злоупотребила с властта си.

Според Северна Корея тестовете ѝ на междуконтинентални балистични ракети през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. Пхенян заявява, че тези ракети са легитимно средство за самоотбрана.

"При никакви обстоятелства няма да слагаме ядрените бомби и балистичните ракети на масата за преговори", заяви И Йон-хо, цитиран от ДПА.

Той обвини Вашингтон, че е предизвикал ситуация, в която Северна Корея е принудена да се самоотбранява. "Заради произвола на САЩ положението на Корейския полуостров се изостря все повече, а опасността от конфликт постоянно расте", каза севернокорейският външен министър.

Същевременно Северна Корея отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул по време на рядко събитие - среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила. Това предаде южнокорейската агенция Йонхап, след като ООН втвърди санкциите срещу Пхенян, информира Франс прес.

В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в Манила южнокорейската министърка Кан Кьон-хва прикани Пхенян да приеме предложението ѝ за диалог с цел намаляване на напрежението на полуострова и за ново събиране на семействата, разделени от Корейската война през 1950-1953 г.

Но според представител на южнокорейското дипломатическо ведомство нейният севернокорейски колега е отговорил, че предложенията на Сеул не са искрени.

"С оглед днешната ситуация, в която Югът сътрудничи със САЩ, за да засили натиска върху Севера, предложения от този род не са достатъчно искрени", цитира АФП неговия отговор.

Споделяне

Още от Свят