Северна Корея заяви, че САЩ са й обявили война

И Йон-хо

Предупрежденията и заплахите на президента Донлад Тръмп, насочени срещу Северна Корея, представляват "обявяване на война", заяви в понеделник външният министър на комунистическата държава И Йон-хо. Той допълни, че Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, в това число и сваляне на американски стратегически бомбардировачи, предаде Ройтерс.

"Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна", заяви дипломат номер едно на Пхенян И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.

"Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние ще имаме пълното право да вземем контрамерки, в това число и свалянето на стратегически бомбардировачи на САЩ, дори когато те не са в границите на въздушното пространство на нашата страна", предупреди министърът.

"В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република", заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Думите на дипломат номер едно на Пхенян бяха в отговор на предупрежденията от администрацията на Тръмп, че на масата са всички опции за справяне с развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програма и със заплахите на Пхенян да се сдобие с оръжие, способно да достигне територията на САЩ.

Това не е първият път, когато Северна Корея използва фразата "обявяване на война" по адрес на САЩ.

Сегашните коментари на севеврнокорейския външен министър са реакция на публикация на Тръмп в Туитър по негов адрес и по адрес на севернокорейския президент:

"Току що чух министърът на външните работи на Северна Корея да говори в ООН. Ако той повтаря мислите на Малкия Човек-Ракета, те няма да просъществуват много дълго".

В речта си пред Общото събрание на ООН, произнесена на 19 септември, Тръмп заяви, че готов "изцяло да унищожи" Северна Корея, ако тя заплашва САЩ и съюзниците им. В словото си Тръмп назова севернокорейския лидер с прозвището "човека-ракета", който според него е готов да приключи със себе и с режима си.

В отговор на това И Йон-хо каза, че речта на Тръмп била кучи лай. "Кучето си лае, парадът си върви", коментира той пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?