Северна Македония на Евро 2020, но не и в ЕС

Каракачанов пак се скара на Скопие, но в президентството и БСП подозират, че се готви компромис

Кадър от празненствата в Скопие, сн. БГНЕС

Македонците цяла нощ празнуваха историческото си класиране на Евро 2020, но засега няма изгледи България да вдигне блокадата си по пътя им към Европейския съюз. 

"Не стигнахме до никакво ново решение със Северна Македония и няма да дадем съгласие за започване на преговорите", каза Каракачанов, който се яви в  парламента по искане на БСП да обясни българската позиция от името на премиера Бойко Борисов, който имал ангажименти. 

Вицепрезидентката Илияна Йотова и БСП обаче заподозряха кабинетът, че не казва всичко по темата и е готов на компромис под европейски натиск.

Засега България отказва да одобри преговорната рамка на Република Северна Македония, която ще се разглежда на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 17 ноември, тъй като българските изисквания към Скопие не са отразени в нея. Скопие пък отказва да се съобрази с българските резерви. В крайна сметка България обяви, че е готова да промени позицията си и да не пречи по пътя на Скопие към ЕС, ако македонските управляващи дадат ясни гаранции, че ще изпълняват подписания през 2017 година Договор за добросъседство под формата на нов документ между двете страни.

Скопие засега не приема този вариант, но преговорите ще продължат до последния момент.

"Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, няма да коментирам това доколко и в каква степен е вярно, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско", каза Каракачанов. 

"България не може да бъде притисната" 

Той припомни, че има забавяне на работата на историческата комисия, а македонците не искат да отразят в учебниците си дори малкото и решения.

Каракачанов посочи, че България е направила много, откакто е признала Македония като суверенна и независима държава.

"За съжаление може би управляващата коалиция в Скопие смята, че след като един път сме отворили вратата за НАТО, България може да бъде притисната или под разни други политически конюнктурни съображения да се съгласи да отмени своята рамкова позиция от миналата година и декларацията на парламента, От наша страна многократно е обяснявано, че българското правителство няма никакво намерение и не може да прескочи решение на българския парламент, тъй като България е парламентарна република", допълни той. 

Президентството: Правителството не казва цялата истина 

Вицепрезидентката Илияна Йотова от своя страна каза пред бТВ, че българското правителство не казва цялата истина около последните дни. 

"Вероятно има проект, който ще бъде предложен на срещата на външните министри на 17 ноември", каза тя.

Според вицепрезидента нашата страна е обект на натиск за "компромис", а не бива да отстъпваме от своето. 

"Едно са венците, прегръдките пред паметниците, друго е твърдата позиция на България", посочи тя.

Подобна теза обявиха от БСП.

"Притесняваме се, че се подготвят решения, които са в противоречие на позицията на българския парламент", каза депутатът Кристиан Вигенин. 

Споделяне

Още по темата

Още от България