Северна Македония: "Недоразуменията" с България трябва да се решат с интензивна комуникация

"Хубаво е да имаш добри съседи, но истинска победа е, когато те са ти приятели", каза министърът на външните работи Буяр Османи

Северна Македония: "Недоразуменията" с България трябва да се решат с интензивна комуникация

Един от основните приоритети на външната политика на Северна Македония е развитие на добросъседските отношения. В тази връзка "недоразуменията" с България от последните дни заради българския меморандум, изпратен до държавите-членки на ЕС, трябва да бъдат решени посредством интензивна комуникация както на политическо ниво, така и чрез заседания на смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси", посочи на състояла се в събота пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, предаде в неделя БГНЕС.

Споменатият меморандум поставя под въпрос македонската национална идентичност и македонския език.

"Целият този процес трябва да се развива в рамките на Договора за добросъседство с България, който е основата за преодоляването на различията с нашия съсед", заяви на състоялата се вчера пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Министърът представи външнополитическите приоритети на страната, по които ще се работи през следващите четири години, като постави акцент върху добрите отношения със съседите, които "навлизат в нов етап от нашето общо политическо и обществено развитие".

Той цитира мото, което е използвал в качеството си на вицепремиер по европейските въпроси: "Хубаво е да имаш добри съседи, но истинска победа е, когато те са ти приятели".

"Днес, след като на практика затворихме или може би по-добре поставихме в рамка всички отворени въпроси със съседите, пред нас се появи предизвикателството да изкачим стълбата на добросъседството, за да отворим възможностите за дълбоко и дългосрочно приятелство", каза Османи по повод ангажиментите, произтичащи от Договора за добросъседство с България и Договора за стратегическо партньорство с Гърция. Приоритетно през следващия мандат се предвиждат редица конкретни проекти.

Османи изрази увереност, че за България членството на Северна Македония в Евросъюза е стратегически интерес и че съществуващите различия ще бъдат преодолени посредством интензивен диалог и продължаване работата на комисията.

"Винаги, когато има празнина в комуникацията, нещо друго я запълва. Празнината се запълва от недоразумения, предразсъдъци, различни външни влияния и се създава всеки път, когато спрете да общувате. Мисля, че най-важното нещо сега е да се установи интензивна комуникация, за да се запълни празнината, която някой друг би могъл да запълни с друг дневен ред", подчерта Османи.

В разговор с българския външен министър Екатерина Захариева двамата са се договорили динамиката да стане по-интензивна, да се договорят срещи на възможно най-високо ниво, да продължи работата на комисията и да настояват цялата комуникация, разговорите между двете страни и преодоляването на различия да бъдат в рамките на инструментите, предвидени в Договора за добросъседство.

Според Османи, българският меморандум се отклонява от принципите, залегнали в Договора за приятелство, чиято цел беше именно създаването на рамка, на инструменти, посредством които да бъдат преодолени съществуващите от десетилетия различия между двете държави.

Той заяви, че не трябва да се позволява подобно отстъпление от създадената рамка да отклони вниманието на страната и да я извади напълно от "важния мост, който сме изградили", съобщава МИА.

В петък и премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира казуса.

"Македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт. Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в ООН и един от признатите съвременни езици, които се изучават в университетите в цял свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, но и на съвременността, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско изграждане на приятелство", заяви Заев.

С цел изграждане на добросъседство се планира откриване на шест нови гранични пункта със съседни държави, създаване на офиси за младежко сътрудничество между страната и Гърция, които ще позволят обмяна на опит и свързване на младите хора от двете страни, както и силен ангажимент за съществен принос в Берлинския процес като проект, който ще бъде реализиран през първите 100 дни от новото правителство в рамките на съвместното съпредседателство на срещата на върха в София на 10 ноември, добавя БГНЕС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?