Северна Македония с първо участие в заседание на НАТО като пълноправен член

Скопие се готви за спад на приходите в бюджета с до 40% при най-лошия сценарий на кризата

Северна Македония с първо участие в заседание на НАТО като пълноправен член

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров ще участва днес на среща на Северноатлантическия съвет във формат министри на външните работи. Това ще бъде първото участие на страната в заседание на алианса като пълноправна членка, съобщава в. "Слободен печат", цитиран от БТА.

След официалното приемане на страната в НАТО на 27 март тази година и след церемонията по издигането на знамето ѝ пред централата на НАТО предстоящата среща е първата, в която външният министър ще участва активно в дискусията по приоритетни въпроси и дейности на алианса.

Обявявайки годишната среща, която ще се осъществи чрез видеоконферентна връзка, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че на нея Северна Македония ще бъде приветствана като най-новата членка на алианса.

Очаква се главна тема на срещата да бъде координацията на помощта в борбата с пандемията от коронавирус и мерките, които НАТО ще предприеме по време на кризата.

Какво ни чака след здравно-икономическия шок, пита в. "Вечер". Най-голям удар от кризата, предизвикана от коронавируса, Северна Македония ще почувства през второто тримесечие на годината, а министерството на финансите има три основни сценария (благоприятен, неблагоприятен и най-неблагоприятен) за справяне с последиците от епидемията в икономиката, казва министърът на финансите Нина Ангеловска.

При благоприятния сценарий е предвиден спад с 20% на приходите в бюджета в сравнение с предвидените, което би означавало намаляване на приходите с около 700 милиона евро. При втория сценарий спадът в приходите ще бъде около 30%, а при третия - с 40%.

"Важно е да сме готови за най-лошото и разбира се, да предприемаме мерки да се случи най-доброто", казва Ангеловска.

Забраняват се нови назначения в държавния сектор, освен за назначаване на нови кадри в здравеопазването и други сектори, ангажирани в справянето с епидемията от коронавирус, съобщава в. "Нова Македония".

Това е едно от новите решения на правителството в условията на епидемията. Кабинетът е решил да не стопира вече започнатите процедури за назначения, за които е получено съгласие от министерството на финансите, но да не се започват нови процедури.

До края на годината се забранява и покупката на мебели, оборудване и автомобили в държавния сектор, освен ако не са нужни за справяне с епидемията. Правителството задължава всички държавни предприятия да ограничат разходите си за тази година, посочва още вестникът.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?