"Северна Македония" – за това име са се разбрали Скопие и Атина

Ципрас: Появява се перспектива за решаване на спора

Външните министри на Македония Никола Димитров и на Гърция Никос Кодзияс сн.БГНЕС
Атина и Скопие обявиха, че са много близо до решаването на многогодишния спор за името, като според медийни информации са се договорили за "Северна Македония". Скопие форсира преговорите, тъй като се надява в края на юни да получи покана за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз, но казусът все още не може да се счита за затворен, тъй като гръцката опозиция не приема включването на "Македония" под каквато и да е форма в новото има и готви масови протести. 
 
Според информация на македонската телевизия "Телма"  "Северна Македония" е най-вероятното име около което има консенсус, но засега това не е потвърдено от официални източници.
 
Според телевизията външните министри на двете страни Никола Димитров и на Гърция Никос Кодзияс са се договорили за конкретен план от 11 точки за окончателно решаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която официално ще представят споразумението.
 
Ципрас: Има перспектива за решаване на спора 
 
"Появява се перспектива за решаване на спора за името.  Преговорите водим и продължихме да водим с чувство за отговорност и патриотизъм. Но и с решителност и вяра в нуждата от намиране на решение", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч пред годишното общо събрание на Федерацията на предприятията в Гърция.
 
Ципрас каза, че правителството му е водило преговорите "с чувство за отговорност и патриотизъм", но и с убеждението, че трябва да се намери решение.
 
Македонският премиер Зоран Заев заяви oт своя страна пред журналисти в Скопие, че все още няма окончателен договор с Гърция за името на Македония, но отбеляза, че и двете страни са близо до намиране на решение на дългогодишния спор.
 
"Никога не сме били по-близо до намиране на решение на спора за името. Приятелството между двете страни и двата народа никога не е било толкова голямо. Нашата идентичност и език за защитени. Македония има нужда от лидерство, за да върви напред", каза Заев. 
 
Северна Македония е поредното име, което се спряга в дългогодишния спор между двете държави за името. Преди това имаше сближаване на позициите и по "Илинденска Македония", но гръцките партии го отхвърлиха.
 
Македонската агенция МИА съобщи, че все още са открити всички възможни опции за решение на името на Македония. Според високопоставени източници от македонското правителство нито едно име от предложените не е фаворизирано и все още се разговаря.
 
Името ще мине на референдум в Македония 
 
Гръцки медии, цитирани от БГНЕС, твърдят, че договореният план предвижда на 8 септември в Скопие да се проведе референдум за одобрение на новото име.
 
Според дипломатически източници се очаква на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Македония да получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел страната ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт.
 
Освен към името обаче Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии. Затова след референдума в Македония ще се прокарат и поправки в основния закон на Македония и едва тогава споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как да се подходи с новата детска болница?