Северната скоростна тангента на София тръгна със строежа на първите 3 км

Само 20 млн. лв. ще струват отчужденията, 180 млн. лв. - 16.5 км магистрала

Първа копка на Северната скоростна тангента

Северната скоростна тангента на София тръгна с изграждането на първите 3 километра от общо 16.5 км магистрален път.

В близките седмици се очаква да започне строителството на още 3 км от магистралата край София.

Изграждането на трасето се забави заради отчуждителните процедури. До момента са сключени общо 193 споразумения със собственици на земи. Има и имоти, чиито отчуждения продължават. Останалите около стотина спорни случая ще бъдат решени от съда.

Около 20 млн.лв. ще струват отчужденията на Северната скоростна тангента, като голяма част от тях ще се покрият от оперативна програма "Регионално развитие", съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която направи първата копка на обекта.

Тя се надява огромното закъснение от година и половина за реализацията на обекта да бъде наваксано и магистралната отсечка да бъде изградена в срок през оставащите десет месеца. "В това поне сме силни", каза Павлова.

Според пътни експерти това ще бъде истинско чудо, ако се случи, защото Северната скоростна тангента е сложно техническо съоръжение най-вече заради 18 пътни съоръжения, които трябва да бъдат построени.

Чрез тях ще се осъществява връзката на живеещите в кварталите, през които преминава трасето със София. Освен това 16.5 км трасе ще свърже столицата с четири магистрали – "Тракия", "Хемус", "Люлин" (Западната дъга) и бъдещата магистрала "Калотина".

Строителството на пътя ще струва 180 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес