Северната скоростна тангента откъсна жители на София от града

Заради Северната скоростна тангента жители на София стигат по-трудно до града

Жители на северните квартали на София нямат връзка до завършената с европейски средства Северна скоростна тангента. За това за пореден път алармираха граждани от кварталите "Илиянци", "Бенковски", "Требич" и Нови Искър, които протестираха на "Московска" 33 преди заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Те обясниха, че след окончателното приключване на строителството на скоростната магистрала обходните пътища, които свързват населените места с главния път, са непроходими и напълно разрушени.

Освен това селскостопанските площи в района са под вода от близо една година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че се прави всичко възможно, за да се реши проблемът максимално бързо, но не може да стане с "магическа пръчка". Тя допълни, че "ако трябва да бъдем честни", този проблем е бил и преди. "Там беше едно тясно шосе, по което минаваха тирове, коли, всичко, гражданите, включително и тези, които днес протестират", каза Фандъкова и помоли за търпение.

Жителите на засегнатите райони, обаче вече не вярват на обещания.

Новият главен архитект на София Здравко Здравков пое ангажимент да се запознае отблизо със случая и да съдейства за по-бързото му решаване. "Направих проучване, но все пак съм стъпил в работа от три дена", каза той.

По думите му, пътната агенция е поела ангажимент двата остри завоя по бул. "Рожен", които са по 90 градуса, да бъдат оправени, за да се осигури по-голяма пропускливост на временната връзка.

В северната посока, където е разклонът за село Мрамор, пътната агенция е обещала в рамките на два месеца да се освободи и отпуши движението, каза арх. Здравков.

Преди дни от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че предприемат действия за облекчаване на движението между кварталите "Илиянци" и "Требич" при Северна скоростна тангента. 

До края на месец май АПИ ще възстанови кръговото кръстовище на околовръстния път с ул. "Васил Левски", (пътя за село Мрамор), който в момента е затворен заради изграждане на конструкцията за бъдещия надлез.  По този начин ще се даде още една връзка към София и ще се разтовари движението по бул. "Рожен".

Предстои завършване на пътния възел Сeверна скоростна тангента – бул. "Рожен" и довършване на строителните работи по връзките със съществуващото трасе. Ще се направи реконструкция  с промяна на радиусите на завоите, което ще улесни движението, се казва още в съобщението на пътната агенция.

В момента в посока София може да се ползва надлезът на бул. "Лазар Михайлов" над Северната тангента, който обслужва достъпа откъм село Кубратово.

Столична община е изготвила Подробен устройствен план на новия бул. "Рожен", който е одобрен от Столичния общински съвет. Планът се обжалва и се очаква решение на съда.

Направление "Архитектура и градоустройство" започва процедура по проектиране на булеварда. Построяването му ще осигури  предвидената в проекта връзка на бул. "Рожен" със Северната скоростна тангента чрез пътен възел, се казва в съобщението на АПИ.

Вече е изготвен проектът за бул. "Илиянско шосе" и до края на следващата седмица ще бъде в районната администрация за публично представяне.  Връзката на бул. "Илиянско шосе" със Северната скоростна тангента е предвидена с пътен възел тип "детелина".

Одобрен е и планът за бул. "Източна тангента" и се очаква решение на съда за влизането му в сила. В момента се подготвя идейният проект за "Източната тангента"  до бул. "Владимир Вазов" и до бул. "Ботевградско шосе", допълват от ведомството.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?