Северният парк в София ще бъде пръскан за трети път срещу комари

Северният парк в София ще бъде пръскан за трети път срещу комари

Северният парк в столицата ще бъде обработен за трети път с препарати против кърлежи и комари, съобщиха от Столичната община. Причината е случая с ухапаното дете от комар, преносител на западно-нилски енцефалит.

Десетки хора си правят изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести след ухапвания от кърлежи, каза директорът на центъра проф.Тодор Кантарджиев, цитиран от БНР. Пикът от ухапвания от кърлежи тепърва престои, тъй като тази година пролетта закъсня, каза Кантарджиев. Те затихват към края на август със засушаването. 

Центърът започва изследване на всички пациенти в страната с възпаление на мозъка заради първия доказан случай у нас на западнонилски енцефалит при седемгодишното дете, ухапано от комар в Северния парк.

Цезарина Илиева от Столичната здравна инспекция съобщи, че почти всички площи в столицата са обработени срещу гризачи, комари и кърлежи.

Всички квартали на София са преминали обработка срещу кърлежи. За комари е стартирала от 15 юни обработката по съответния график. Не може обаче да се очаква сто процента ефективност, тъй като препаратите, които се прилагат, целят  да щадят и околната среда и нямат дълъг остатъчен ефект.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?