Северноирландските националисти пред историческа победа благодарение на Брекзит

Северноирландските националисти пред историческа победа благодарение на Брекзит

В район на Белфаст, където огромни "стени на мира" продължават да разделят ирландските католици националисти и протестантите юнионисти, утрешните британски парламентарни избори може да имат важни последици за водещата се от десетилетия борба за обединяване на Ирландия.

Джон Финюкейн, син на една от най-известните жертви от кървавите "Смутове" в управляваната от Великобритания Северна Ирландия, се стреми да стане първият националист, избран от исторически пробританския избирателен район Северен Белфаст.

Ако спечели, 20 години след мирното споразумение, което като цяло сложи край на три десетилетия насилие на верска основа, това може да помогне на националистическите партии да вземат повече места в британския парламент от юнионистките си съперници за пръв път от разделянето на Ирландия през 1921 година.

Подобен пробив би засилил призивите да се организира гласуване за отделяне на Северна Ирландия от Великобритания тъкмо в момент, когато Брекзитът поражда съмнения дали Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия могат да останат заедно след излизането от ЕС.

"Тези избори са различни, те отиват отвъд партийната политика. Брекзитът е ключовият въпрос, той промени всичко", каза Финюкейн, който е на 39 години - възрастта, на която баща му Пат, по професия адвокат, е бил застрелян пред семейството си през 1989 година.

Финюкейн казва, че решението на Великобритания да напусне ЕС, срещу което се обявиха 56 процента от северноирландските избиратели на референдума от 2016 г., е увеличило поддръжниците на неговата партия "Шин фейн", бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия (ИРА).

Република Ирландия остава член на ЕС и невидимото сега разделение на острова ще се превърне в единствената сухоземна граница на Великобритания с Евросъюза.

След предизвиканото от Брекзита сключване на съюз между "Шин фейн" и по-малката проирландска Социалдемократическа и лейбъристка партия, допитванията сега показват, че Финюкейн почти се е изравнил с Найджъл Додс от Демократичната юнионистка партия (ДЮП), досегашния съюзник на британския премиер Борис Джонсън.

Възможно е ДЮП да загуби и Южен Белфаст, но победа в Норт Даун, където титулярът независим юнионист се оттегля, вероятно ще попречи на националистите да я изпреварят.

ДЮП определи споразумението за Брекзит на Джонсън с Брюксел като предателство, което според нея създава вредна икономическа граница между Великобритания и Северна Ирландия. Джонсън насрочи изборите, за да спечели мнозинство и да сложи край на зависимостта си от ДЮП.

Междурелигиозни напрежения

Без значение колко високо стои Брекзитът в дневния ред, "конституционният въпрос" на Северна Ирландия продължава да доминира, като повечето предизборни плакати носят било ирландския трикольор, било британското знаме "Юниън Джак".

Напреженията на верска основа са очевидни в избирателния район, на който Додс е представител от близо 20 години. Заради дългата история на размирици части от Северен Белфаст са разделени с 15-метрови стени на мира, зад които двете общности живеят отделен живот.

Свален от полицията афиш обвиняваше семейството на Финюкейн, че "е потопено в кръвта на нашите невинни", докато ДЮП обвинява бивши доброволци от ИРА, че участват в предизборната кампания на Финюкейн.

"Подкрепете ДЮП или ще видите как разцепването на вота дава победата на тези, които искат да поведат Северна Ирландия в грешната посока и да използват тази победа за организиране на референдум по въпроса за границата", заяви Додс миналия месец при обявяването на предизборната платформа на партията си.

Юнионистите се надяват, че опасността от такъв исторически обрат ще мотивира онези избиратели, които са подразнени от провалите на Брекзита.

"Не споделям позицията на ДЮП за Брекзита, мисля, че за нас ще е по-добре да останем в Европа. Аз обаче винаги съм гласувал за юнионистите, а юнионистът е той (Додс). Не искаме да изгубим мястото в полза на "Шин фейн", каза избирателят от Северен Белфаст Роб Джоунс.

Съгласно мирното споразумение от 1998 г. Лондон трябва да свика референдум в провинцията, ако се очертае вероятност мнозинството избиратели да гласуват за обединяване на двете Ирландии.

"Шин фейн", чиито депутати не участват в работата на британския парламент, все по-често призовава за референдум за границата откакто мнозинството британци гласуваха през 2016 г. за отделяне от ЕС.

След като юнионистките партии загубиха мнозинството си на европейските и местните избори, националистите се одързостиха в момент, когато демографските тенденции сочат, че католиците в Северна Ирландия скоро ще станат повече от протестантите.

"Това е като отмятане на неща по списък. Техните (на националистите) доказателства ще са, че на всички избори през последните няколко години юнионистите са губели мнозинството, колко още доказателства ви трябват за свикване на референдум за границата?", попита Алекс Кейн, бивш прессекретар на пробританската Юнионистка партия на Ълстър.

"И това е само поредният тежък психологически и политически удар за тях" (юнионистите), добави той и отбеляза, че има "съвсем реална възможност" това да се случи.

По БТА

Споделяне

Още от Европа