Северноирландските юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей срещу 1 млрд. паунда

Лидерите на Уелс и Шотландия определиха сделката като "възмутителна", "безсрамна и долна"

Британските консерватори стигнаха до сделка с Демократичната юнионистка партия да подкрепи правителство на малцинството на Тереза Мей срещу инвестиции за 1 млрд. паунда в Северна Ирландия през следващите две години.

В понеделник премиерът Тереза Мей и лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостърс подписаха официално споразумение за взаимна подкрепа. Церемонията се състоя на Даунинг стрийт 10 в Лондон, където Мей прие по-рано днес лидерката на юнионистите Арлин Фостър. Преди подписване на споразумението Мей и Фостър се ръкуваха пред камерите на медиите и се усмихнаха.

Консервативната партия на Тереза Мей претърпя поражение на поисканите от нея предсрочни избори и спечели само 318 места от общо 650 в британския парламент и загубиха мнозинството си. Юнионистите от своя страна спечелиха 10 места и още след изборите дадоха сигнали, че са готови да подкрепят Мей в замяна на прокарването на техни политики.

Според споразумението от три страници юнионистите ще подкрепят торите при ключови гласувания в парламента, свързани с излизането на страната от ЕС, по бюджетните въпроси, при всички вотове на доверие в парламента и по въпроси, свързани с изпълнение на правителствената програма. Но юнионистите няма да имат никаква роля в политическите разговори на британското правителство, свързани със Северна Ирландия.

В замяна правителството на Мей ще гарантира инвестиции от общо 1.5 млрд. паунда - 500 млн., които вече са били обещани и допълнителният 1 млрд - в инфраструктурата, здравеопазването и образованието в Северна Ирландия.

Освен това двете партии са се договорили да няма промяна на модела за индексация на пенсиите и отпускането на помощи за отопление.

Постигнато е и съгласие да бъдат изпълнени целите на НАТО за увеличаване на бюджетните разходи за отбрана.

Предвидено е споразумението да действа през целия петгодишен мандат на този парламент, но след първите две години ще се прегледа отново и ако е необходимо, ще се ревизира.

Тези пари ще стимулират икономиката на Северна Ирландия и инвестициите в нови инфраструктури, както и инвестициите в бъдещето на нашето здравеопазване и образование, заяви Арлин Фостър.

Това споразумение ще позволи Великобритания да има стабилно правителство, допълни тя.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Демократичната юнионистка партия се е съгласила да подкрепи нейното правителство в такива гласувания в парламента като законите за бюджета, за национална сигурност и при всички гласувания на въпроси, свързани с Брекзит.

Тереза Мей каза още, че споразумението с юнионистите дава ясно да се разбере, че Лондон продължава да се придържа към ангажиментите, установени в споразумението от Белфаст за уреждане на северноирландския конфликт и последвалите го споразумения.

Тя добави, че новото правителство ще управлява в интерес на всички страни в Северна Ирландия.

Допълнителните 1 милиарда лири ще бъдат отпуснати за две години на Северна Ирландия, ако до четвъртък в нея бъде постигнато споразумение за споделяне на властта, посочва Ройтерс. Северна Ирландия е без правителство от януари и местните партии преговарят за нов кабинет, в който да споделят властта. Крайният срок за приключване на преговорите е този четвъртък.

От допълнителните 1 милиарда лири 400 милиона ще отидат за инфраструктурни проекти, 350 милиона за образованието и здравеопазването, 150 милиона за широколентов интернет, 100 милиона за социални проекти.

По този повод първият министър на Уелс Карвин Джоунс каза, че условията на сделката между Лондон и Белфаст са възмутителни.

"Днешната сделка е директен опит да се запази един слаб премиер и едно нестабилно правителство. Миналата седмица ни казаха, че приоритет е укрепване на единството на Великобритания и заздравяване на социалните, икономическите и културните връзки между Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Възмутително е, че британският премиер смята, че може да осигури своето политическо бъдеще, като отпуска пари на Северна Ирландия и напълно игнорира останалата част на Великобритания", заяви Джоунс.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън пък нарече споразумението "безсрамна и долна сделка" и каза, че то е показало, че торите няма да се спрат пред нищо, за да се задържат на власт, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?