Севернокорейската армия може да се облагодетелства от дипломатическата офанзива на Ким

Севернокорейската армия може да се облагодетелства от дипломатическата офанзива на Ким

Макар да поражда надежди за денуклеаризация и мирен договор, с който окончателно да бъде сложен край на Корейската война, новият фокус на севернокорейския лидер Ким Чен-ун върху дипломацията има иронична обратна страна: той може да бъде подарък от съдбата за неговите генерали.


Мисленето на Ким за това как армията му се вписва в неговите планове за насърчаване на разведряване на Корейския полуостров и договаряне на гаранции за сигурността от Вашингтон може да стане по-ясно, когато той се срещне с президента Доналд Тръмп следващата седмица в Сингапур.


Но едно нещо вече е ясно. Ким не може да оцелее без своите верни войски. Каквато и голяма стратегия да има той предвид, тя силно ще отразява техните интереси, а това включва способността за правене на много пари.


Освен с ядрените бомби и междуконтиненталните балистични ракети, привлекли вниманието на света, корейската народна армия се занимава сериозно с всякакви неща - от отглеждане на гъби и ябълки до управляване на националната авиокомпания и продаване на полезните изкопаеми на страната в чужбина.


Следователно армията ще се облагодетелства значително, ако Ким успее да намали подкрепата за санкциите, като се договори с Тръмп и богатите съседи на Севера.


Армията е най-голямата и най-страховитата организация в Северна Корея, като може да се мери единствено със самата управляваща партия, с която е внимателно преплетена. Тя поглъща около една трета от годишния бюджет на страната и има персонал, наброяващ над 1 милион души - това прави постоянната армия на Северна Корея една от най-големите в света въпреки малкото население на страната, което е под 25 милиона.


От времето на управлението на бащата на Ким един от най-важните лозунги е "Армията на първо място". А откакто дойде на власт, Ким насочва вниманието си към едновременното развиване на ядрените сили на страната и нейната икономика. Сегашните му дипломатически инициативи към Китай, Сеул и Вашингтон се основават на твърдението му, изложено пред партийните елити през април, че вече е "завършил" развиването на своя ядрен арсенал.


Той настоява, че след като е изпълнил мисията за развиване на ядрения потенциал, е време да възприеме "нов стратегически курс", който набляга на икономиката и стратегическото използване на дипломацията.


Това не бива да се разглежда като ход срещу армията.


Точно както промените в икономиката, откакто Ким дойде на власт в края на 2011 г., създават увеличаваща се разлика в доходите в гражданския сектор, така те също допринасят за нарастващо неравенство в редиците на армията, предполага помощник-професорът в Джорджтаунския университет и бивш анализатор в Държавния департамент на САЩ и ЦРУ Уилям Браун.


"Някои подразделения и някои войници печелят добри пари, като се занимават със строителни дейности, а други по същество не изкарват нищо, вършейки рутинните си военни задължения. Същото важи за офицерите", каза той. "Някои излизат от своята 10-годишна служба с умения, които се търсят на пазара, като шофиране и поправяне на таксита, а други въобще без никакви умения."


Браун каза, че в дългосрочен план дипломатическият успех може да освободи Ким да намали разходите, като съкрати раздутата численост на армията. Но той подчерта, че засега "е от първостепенна важност войниците да останат доволни, когато други, изглежда, забогатяват".


"Имам усещането, че Ким подготвя ново голямо увеличение на държавните заплати, за да направи държавните служители, включително военните, малко по-доволни", каза той.


Участието на армията в толкова разнообразни странични дейности също така означава, че е в неин интерес търговията да се разрасне и в други насоки освен продажбата на ядрени технологии или ракетни части, които вероятно ще продължат да бъдат мишена на международните контролни органи за неразпространение на ядрените оръжия, независимо колко добре ще протекат преговорите на Ким.


"Армията притежава множество предприятия, а делът ѝ в минния сектор е вероятно един от най-големите. Следователно тя определено губи от спадането на износа на севернокорейски въглища и други полезни изкопаеми в резултат на санкциите", каза младши изследователят от Института за изследване на външната политика Кацеф Силбърстейн.


Силбърстейн добави, че най-важната роля на армията в икономиката е способността ѝ лесно да осигурява работна ръка, където е необходимо, да извършва строителна дейност и ремонт на пътища, да помага за събирането на реколтата и да извършва работа в мините. "Тази роля трудно може да се изрази количествено, но вероятно е значителна", каза той.


Непотвърдени съобщения тази седмица от Сеул и Вашингтон, че Ким наскоро е заменил тримата си най-висши военни служители, може би предполагат, че той вече се опитва да гарантира, че армията е в подходяща позиция да управлява повече чуждестранни инвестиции и да се придържа към новия му курс, без евентуалният приток на пари да я изкушава към корупция или неподчинение.


Показателно за двойствената роля на армията беше това, че един от тримата нови генерали - Ким Су-гил, придружаваше Ким на неотдавнашно посещение в туристическата зона Уонсан-Калма - голям строителен проект по източното крайбрежие, за който Пхенян се надява, че ще се превърне в основна атракция за южнокорейски посетители, ако санкциите бъдат отменени.
Районът, пълен с войски, известни като "войници-строители", които издигат луксозни хотели и павират нови пътища, беше популярен сред южнокорейските посетители през предишен период на разведряване.


Неговата популярност рязко приключи, когато севернокорейски войник простреля смъртоносно южнокорейка, отклонила се към зона с ограничен достъп.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят