Севернокорейската ракета едва ли ще бъде изстреляна днес заради лошо време

Северна Корея по всяка вероятност няма да извърши днес планираното изстрелване на ракета с далечен обсег заради лошите метеорологични условия, съобщи японската агенция Киодо, цитирайки правителствен източник.

"Времето е лошо и посоченият час за изстрелване вече мина, така че вероятно изстрелването няма да се състои," заявил източникът.

Все пак Южна Корея, Япония и Филипините са в максимална тревога заради изстрелването на севернокорейската ракета със спътник, което се очаква да стане в най-близко бъдеще, предаде Франс прес.

Пхенян обяви намерението си за изстрелване на ракетата със спътника в интервала 12-16 април и в часовия пояс от 7ч. до 12 ч. местно време (22,00 ч.-03,00 ч. по Гринуич). Плановете съвпадат със стотния рожден ден на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, роден на 15 април 1912 г. и починал през 1994 г.

Пхенян твърди, че спътникът, който ще бъде изведен в орбита с помощта на ракетата, е за наблюдение на земята и за граждански цели. Вашингтон и неговите съюзници се опасяват, че става дума за тест на балистична ракета.

При откриването на срещата на външните министри на Г-8 във Вашингтон американският държавен секретар Хилари Клинтън обвини Пхенян, че нарушава много резолюции на Съвета за сигурност на ООН. През днешния ден, който е в обявения от Пхенян часови интервал, ракетата носител със спътника не е напускала площадката. Това навежда на мисълта, че изстрелването едва ли ще бъде извършено преди петък, отбелязва Франс прес.

Базата, от която ще бъде изстреляна ракетата, се намира в крайната северозападна част на страната. Там е инсталиран голяма екран и са поканени по официални данни между 150 и 200 чужди журналисти, които да отразят събитието. Те ще го правят от чисто нов международен пресцентър.

Японското списание "Шукан буншун" посочва, че починалият през декември лидер Ким Чен-ир е призовал в завещанието си страната да продължи да развива ядрения си арсенал, предаде Франс прес. Изданието се основава на И Юн-кхьол, директора на южнокорейския Център за стратегическа информация, който е научил каква е последната воля на Ким Чен-ир от много близък до лидера севернокорейски високопоставен представител. И Юн-кхьол е живял в Северна Корея и се е грижел за  охраната на династията Ким. Той живее в Сеул, но е запазил контактите си в Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?