Севернокорейската ракета, изстреляна днес, е монтирана на камион китайско производство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е използвала китайски камион за превоз на дървесина при транспортирането и изстрелването на първата ѝ, както твърди, успешно изстреляна междуконтинентална балистична ракета, пише БТА.

На излъчени от севернокорейската телевизия кадри се вижда, че ракетата се превозва с голям камион, боядисан в използвано от военните камуфлажно зелено, съобщи Ройтерс. Той прилича на модел камиони, вече споменат в доклад на комисията на ООН за контрол на изпълнението на санкциите срещу КНДР. В документа се казва, че най-вероятно става дума за преправен камион, чието оригинално предназначение е превозване на дървесина.

От 2006 г. срещу Северна Корея действат санкции на ООН, забраняващи вноса на военно оборудване. Но контролът върху техниката и автомобилите с възможна двойна употреба (военна и гражданска) е по-слаб.

Камионът е внесен от Китай и според доклада на комисията на ООН севернокорейското министерство на външните работи е декларирало, че се използва за граждански цели. Днешното изстрелване на ракетата е първият случай, в който машината е видяна да участва във военни операции на терен.

Досега камионът е забелязван на военни паради, например през 2012 и 2013 г., превозвайки ракети, които експерти бяха определили като образци на разработки или имитации на междуконтинентални балистични ракети.

В доклада си от 2013 г. комисията на ООН заключава, че параметрите на камиона напълно съвпадат с тези на автомобил на китайската компания за производство на специализирани автомобили "Хубей Санцзян Спейс Ваншан".

Компанията е подразделение на корпорацията "Чайна еърспейс сайънс енд индъстри" - държавна компания, произвеждаща космическите кораби "Шънчжоу", както и военни ракети. Мениджър от компанията отказа коментар за Ройтерс поради деликатността на въпроса.

Китай е представил в комисията на ООН копие от сертификата за краен потребител, предоставено му от Северна Корея, според което има шест автомобила от този тип, внесени в КНДР за превоз на дървесина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?