Севернокорейската ядрена заплаха: варианти за противодействие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стряскащата новина от Пхенян, че Северна Корея за първи път успешно изпита междуконтинентална балистична ракета, способна да носи ядрено оръжие и да порази Аляска, е основна тема в световния печат в сряда. Британските и американските вестници анализират различните опции за действие пред администрацията на президента Доналд Тръмп.

Инициатива на Китай и Русия разкри недодялания подход на Тръмп

Лидерите на Китай и Русия се зарекоха да работят заедно за намиране на мирен изход от задълбочаващата се криза около ракетно-ядрената програма на Северна Корея - двустранна дипломатическа инициатива, която рязко контрастира с тактиката на Доналд Тръмп на недодялани заплахи и натиск, пише в сряда британският вестник „Гардиън“ в редакционна статия.

Общата декларация на двамата лидери отразява едно оформящо се по-широко китайско-руско стратегическо сближаване, останало до голяма степен незабелязано на Запад. То бе стимулирано от често променливото и разфокусирано поведение на Тръмп и от възможностите и опасностите, породени в резултат на отслабеното американско глобално лидерство. Грамадният китайско-руски влак постепенно набира скорост и Тръмп, подобно на клоун, чийто крака са завързани за релсите, лежи точно на пътя му, пише по-нататък вестникът.

По време на двудневната визита на Си в Москва китайският президент и руският му домакин Владимир Путин се разбраха "заедно да полагат усилия за ефикасно уреждане - чрез диалог и преговори" със Северна Корея, съобщиха китайски медии. По-късно руското външно министерство разпространи комюнике, в което се казва, че двете страни са се обединили около обща позиция, която има за цел да намали напрежението около севернокорейската ракетна програма.

Тяхното сътрудничество далеч надхвърля положението на Корейския полуостров.

"Китайският лидер подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството и от солидарна взаимна подкрепа при защитата на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на всяка от страните", предаде китайската официална агенция Синхуа.

Това бе третата среща на Си и Путин за тази година. След като пое властта през 2012 г., Си се е срещал с руския си колега над 20 пъти.

Путин определи сегашния съмит като "голямо събитие в двустранните отношения". Очаква се подписването на икономически сделки за 10 млрд. долара. Путин също така връчи на госта си орден "Св. Андрей Първозвани" - една от най-високите руски награди.

Русия и Китай все по-тясно си сътрудничат по ключовите международни проблеми, често гласуват по един и същи начин в Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери отиват в Хамбург по-късно тази седмица за срещата на високо равнище на Г-20, където ще се срещнат поотделно с Тръмп.

Московските им разговори съвпаднаха със севернокорейското пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, бележещо значителен напредък в нейните нападателни възможности. Тестът предизвика очакваните протести на Япония и Южна Корея. Но двете страни - традиционни американски съюзници, гледат за помощ на север, а не към Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че особено разчита на "конструктивната" роля на Китай и Русия, от което се подразбира, че Тръмп само усложнява нещата.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин бе избран с програма за подновяване на контактите със Северна Корея, което също се разминава с подхода на Тръмп. След една неясна като резултат среща в Белия дом миналата седмица, Мун е под силен китайско-руски натиск да спре разполагането на американската противоракетна защитна система ТААД (THAAD), насочена срещу силите на Пхенян.

Това разполагане "много сериозно вреди на стратегическите интереси в сферата на сигурността на Китай, Русия и други страни в региона", каза Си тази седмица. Това е дипломатически начин да се иска премахването на системата за ПРО. Междувременно посланикът на Китай в ООН предупреди за катастрофалните последствия, ако не бъде намерено дипломатическо решение.

Лидерите на Китай и Русия ги обединява също така и главоблъсканицата как да отнасят с Тръмп. И двете страни виждат шанс за извличане на изгода. Тръмп лично поиска китайска помощ по проблема със Северна Корея, когато се срещна със Си във Флорида през април, а по-късно дори се похвали, че е успял.

По-нататък обаче Белият дом започна да се оплаква, че Пекин не прави достатъчно. Сега Тръмп е изправен пред признанието, че блъфът му е разкрит. Той се оказа притиснат между бомбастичния си войнствен език и нуждата от дипломатическа победа, която да предотврати започването на война.

Цената, която Си ще поиска, за да помогне на Тръмп, когато те се срещнат в Хамбург, може да бъде повече американски отстъпки по спорни двустранни проблеми. Той обаче ще трябва да опипва внимателно почвата, като се има предвид непредсказуемостта на Тръмп.

Президентът на САЩ е в слаба позиция и спрямо Путин заради многобройните разследвания на своите предизборни връзки с Москва. Подобно на Си, Хамбург дава на Путин арена да играе ролята на отговорен световен държавник, чрез която да може да изтръгва от загазилия Тръмп отстъпки по въпроси, които имат най-голямо значение за него, като например вдигането на санкциите, наложени заради Украйна.

Аматьорът Тръмп трябва да заиграе своята игра. Опити за грубо телесно притискане няма да минат пред силния руски политик, опитен джудист, носител на "черен пояс", заключава „Гардиън“.

Американският "Вашингтон пост" отбелязва още в заглавие, че вчерашният тест с такава ракета е директно предизвикателство към правителството на Тръмп. "Твърдият език" на президента в словесната война с Пхенян явно не променя поведението на севернокорейския режим, който продължава да създава ракетно-ядрен арсенал, способен да порази основната територия на САЩ. Експертите казват, че администрацията няма голям избор относно следващите си ходове, отбелязва "Вашингтон пост".

Решението в крайна сметка ще изисква пряк диалог с Пхенян

В редакционна статия друг авторитетен вестник зад океана - "Ню Йорк таймс" също посочва, че проблемът с ракетно-ядрения арсенал на Северна Корея изисква спешно решение - и това е един от малкото съвети на Барак Обама, който Тръмп изглежда е проумял, въпреки яростно негативното си отношение към своя предшественик. Но Тръмп може би е на път да усвои и друг урок - че не може да разчита само на Китай. Това обаче, което той все още не проумява, е, че едно такова решение в крайна сметка ще изисква пряк диалог с Пхенян, подчертава вестникът.

За сегашния президент и за други политически лидери, да се преговаря със Северна Корея е анатема. Тя е една от най-кошмарните места с оглед на човешките права в света. Но санкциите не снеха ядрената заплаха, а военни действия срещу Севера ще изложат на риск милиони южнокорейци и намиращите се на полуострова 38 000 американски войници.

Всекидневникът припомня, че през 1994 г. чрез преговори се стигна до споразумение, с което оръжейната програма на Севера бе замразена за почти 10 г.

Някои от най-вещите ядрени експерти, като бившият държавен секретар Джордж Шулц, бившият заместник-министър на отбраната Уилям Пери и бившият директор на националната лаборатория в Лос Аламос Зигфрид Хекър неотдавна изпратиха писмо до Тръмп, призовавайки го да започне преговори като "единствената реалистична възможност" да се предотврати евентуалната употреба на ядрени оръжия от Северна Корея. Шейсет процента от американците, независимо от политическите им пристрастия, са съгласни с тях. Няма никаква индикация, че Тръмп разполага с по-добра стратегия, заключава "Ню Йорк таймс".

Лондонският "Файненшъл таймс", също в редакционна статия, започва с уговорката, че севернокорейският проблем е характерен с "лошите опции" за разрешаването му, и отбелязва, че Тръмп все повече се сблъсква с тази реалност. Като изразява опасения от заплашителния език на президента на САЩ, вестникът посочва, че "военната опция" не е единствената, с която Вашингтон разполага, и изразява мнението, че в създалата се обстановка най-добрата алтернатива е разширяването на мрежата от икономически санкции срещу Пхенян, както и срещу чуждестранни компании, най-вече китайски, които правят бизнес с пхенянския режим.

В същото време, в дългосрочен план Вашингтон трябва да държи вратата отворена за дипломатически преговори, насочени към едно по-широко споразумение за намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Тези преговори могат да включат и ядрения проблем, посочва вестникът.

"Администрацията на Тръмп очевидно се изкушава да се опита да разреши проблема бързо и чрез сила. Белият дом дава да се разбере, че администрацията активно проучва планове за военно нападение, насочено срещу севернокорейската ядрена програма. "Военна опция" винаги е налице, но в случая със Северна Корея тя е дълбоко отблъскващ и опасен курс", заключава "Файненшъл таймс".

Преговорите – неприятна опция, но и неизбежна

Последният ракетен опит на Пхенян е тревожно напомняне, че остава малко време ядрената програма на Севера да бъде забавена. Преговорите са неприятна опция, но и неизбежна, отбелязва в друг свой анализ „Гардиън“.

Изданието припомня подхвърлената от самия Тръмп по време на предизборната му кампания идея "да седне на хамбургери" със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, и посочва, че времето за осъществяването ѝ е дошло, колкото и това да изглежда неприятно. Трудно е да се разчита, че Китай може да свърши тази работа. Последният тест с междуконтинентална балистична ракета Северна Корея извърши в навечерието на Деня на независимостта на САЩ, а не на китайския национален празник. Това е недвусмислен знак, че Ким Чен-ун не иска банкет със Си Цзинпин, а място на една маса с Тръмп, отбелязва "Гардиън", защитавайки позицията, че проблемът може да бъде разрешен само в преки преговори между САЩ и Северна Корея. Вестникът заключава, че началото на такъв диалог няма да бъде нито награда, нито отстъпка към Пхенян, а просто единственият реалистичен начин да се намали нарастващата опасност.

Същата теза застъпва и електронното издание "Индипендънт". Ако Тръмп иска да избегне ракетна криза, той ще трябва да покани Ким Чен-ун в Белия дом, отбелязва сайтът в авторска статия. Целта на Пхенян е именно директни преговори със САЩ - нещо, което редуващите се администрации във Вашингтон упорито отказват. Изданието също припомня офертата на Тръмп за хамбургера с Ким, както и тогавашната реакция на Пхенян, че това са били думи на "един мъдър политик". И тъй като военната опция просто няма място на масата, а икономическите санкции дават слаб ефект, Тръмп може да открие, че "дипломацията на хамбургерите" е начинът да изпълни предизборното си обещание Северна Корея да няма ядрени ракети, способни да ударят Америка, подчертава "Индипендънт"

Снизходителната политика на Пекин и Москва

Консервативният "Дейли телеграф" констатира, че "Северна Корея изведнъж става заплаха за световния мир, но смята, че с проблема трябва да се заеме Китай и да действа, преди да е станало твърде късно.

"Ние вървим като сомнамбули към глобална война, и то защото Русия и Китай правят това възможно", пише вестникът в редакционна статия, повтаряйки познатата си теза, че Пхенян се държи така заради снизходителната политика на Пекин и Москва към него.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?