Севернокорейски външен министър говори в ООН за първи път от 15 г.

И Су-йон стана първият от 15 години севернокорейски външен министър, произнесъл реч на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС в неделя.

След изказването си И Су-йон се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който е бивш външен министър на Южна Корея.

Генералният секретар изрази надежда, че всички нерешени въпроси между КНДР и международната общност ще бъдат урегулирани чрез диалог, благодарение на което Корейският полуостров ще стане безядрена и мирна територия.

Той изтъкна колко важно е да се подобрят отношенията между двете Кореи като необходима крачка към постигането на траен мир.

В речта си пред Общото събрание И Су-йон предложи обединяване на двете Кореи под формата на конфедерация, което предполага съжителството на два държавни строя в една страна.

"КНДР смята, че възстановяването на единството трябва да се постигне не чрез конфронтация на различни политически системи, а по формулата на конфедерация, която дава възможност за съвместно съществуване на две системи в една страна. Това е единственият начин за предотвратяване на война и гарантиране на мира", каза министърът от трибуната на Общото събрание, изтъквайки, че "обединяването на отечеството е висша цел на цялата корейска нация".

По отношение на състоянието на правата на човека севернокорейският министър отбеляза, че Пхенян иска да сътрудничи на ООН и други международни организации, но не иска въпросът да бъде политизиран от САЩ. Той обвини САЩ, че злоупотребяват с въпроса за човешките права с политическа цел. И Су-йон каза, че Северна Корея е готова да сътрудничи по проблема със страни, които не се отнасят враждебно към нея, посочва Асошиейтед прес.

И Су-йон отбеляза, че ядреният въпрос може да бъде решен само ако бъде премахната заплахата за суверенитета и правото на съществуване на страната му, което изисква САЩ да прекратят враждебната си политика.

Министърът разкритикува Съвета за сигурност, като заяви, че той не бива повече да бъде форум за изричане на лъжи и го обвини в крайна пристрастност, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят