Севернокорейски войник избяга пеш в Южна Корея

Севернокорейски войник избяга пеш в Южна Корея
Севернокорейски военнослужещ дезертира в четвъртък и прекоси пеш демилитаризираната зона по границата с Юга, въпреки че тя е сред най-силно укрепените райони в света. Това съобщи южнокорейският Генерален щаб, съобщи Франс прес.
 
Мъжът преминал гъсто минираната зона около 01.00 ч. по Гринуич, без да прозвучи нито един изстрел. Той е арестуван и разпитван, информира Генщабът.
 
Изключително рядък случай е военен да рискува да мине през демилитаризираната зона - последната граница, останала от времето на Студената война, пазена от хиляди войници от едната и от другата страна.
 
Последният известен случай е от юни 2015 г., когато млад войник от Севера се предаде на южнокорейските сили североизточно от Сеул.
 
Границата, дълга 248 км, включва четирикилометрова буферна зона между Севера и Юга и разделя надве Корейския полуостров. Прокарана е в края на Корейската война (1950-1953 г.). Подсилена е с бодлива тел и електрифицирани заграждения между държавите, неподписали и до днес мирно споразумение. 
 
Стотици севернокорейци бягат от страната си всяка година. Повечето минават доста "по-рехавата" граница с Китай, после минават в Южна Корея през Югоизточна Азия, напомня АФП.
Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?