Севернокорейският лидер наказа семейството на чичо си

Стотици роднини на екзекутирания Джан Сон-тхек са изпратени в трудови лагери

Севернокорейският лидер наказа семейството на чичо си

Няколкостотин роднини на екзекутирания неотдавна чичо на севернокорейския лидер Ким Чен-ун са били задържани и изпратени в лагери за политически затворници, съобщи британският в. "Дейли телеграф".

В Северна Корея е честа практика роднините на някой, който е признат за виновен и наказан, да бъдат пращани в трудови колонии. Мащабите на арестите този път показват до каква степен Ким Чен-ун се опитва да заличи спомена за своя чичо и бивш наставник от историята на страната.

Арестувани са били не само близки родственици на Джан Сон-тхек, но и по-далечни, като например роднини на неговия баща. Арестите са били извършени броени часове след екзекуцията на Джан.

Джан Сон-тхек беше екзекутиран по-рано този месец по бързата процедура по обвинения в контрареволюционна, антипартийна и отцепническа дейност.

В същото време на  десетия ден от екзекуцията му, във всички учреждения, промишлени предприятия, селските стопанства и учебните заведения в страната се проведоха митинги в подкрепа на Корейската трудова партия (КТП), предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местни медии. Участниците в митингите пишеха "писма за вярност", в които обещаваха "да бъдат предани на висшия ръководител на страната, маршал Ким Чен-ун".

Жителите на страната единодушно подкрепиха решението на специалния трибунал за екзекуцията на Джан. Участниците в митингите заявявиха, че народът и армията на КНДР "са способни да постигнат окончателна победа в делото за създаване на процъфтяваща държава единствено подкрепяйки Ким Чен-ун, който въплъщава висшето ръководство на корейската революция".

"Не признаваме никого, освен Ким Чен-ун", изтъкваха ораторите.

В КНДР бяха издадени нови агитационни плакати. Сред тях са ярки постери с надписи: "Ще ви бъдем верни докрай, скъпи другарю Ким Чен-ун!", "Признаваме само вас!", "Ще осигурим надеждна защита на ЦК на Корейската трудова партия!".

"КТП и занапред ще наказва сурово онези, които се осмелят да подкопават интересите на партията, държавата и народа, независимо от заеманите от тях постове", пише в. "Нодон синмун". "Никой не може да застане на пътя на партията, армията и народа, които успешно вървят по пътя на прогреса, тясно сплотени около върховния ръководител на страната Ким Чен-ун".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят