Севернокорейци потърсиха политическо убежище в пекинско училище

Група от 29 севернокорейци влязоха в южнокорейско училище в Пекин, за да търсят политическо убежище, предаде ББС.

Според южнокорейската агенция Йонхап те срязали бодливата тел и влезли през задния вход в сградата, където обявили, че бягат от родината си.

За пръв път южнокорейско училище в Китай, което няма дипломатически статут, става цел на търсещи политическо убежище.

Подобно нещо се случи миналия месец в Шанхай в американското училище, което предаде на китайската полиция деветимата потенциални имигранти.

Не се знае какво ще се случи с групата в Пекин, в която, според съобщенията има две деца.

Стотици севернокорейци са потърсили убежище в чужди дипломатически мисии в Китай от 2002 г. насам.

На повечето е дадена възможност да заминат за Южна Корея, макар че Пекин и Пхенян имат споразумение за репатриране на такива хора.

Преди седмица 20 граждани от КНДР в търсене на убежище са проникнали в консулството на Република Корея в Пекин. В края на септември група от 44 човека, използвайки стълби, се добраха до територията на посолството на Канада и все още се намират там. На 1 септември още 29 бежанци от КНДР прескочиха оградата на японското училище в Пекин и се предполага, че и до сега се намират на територията на японското посолство.

По правило, китайските власти разглеждат севернокорейските бежанци като нелегални емигранти и ги депортират в родината им. Ако обаче корейците успеят да проникнат на територията на посолството на някоя страна, властите не възпрепятстват предоставянето политическо убежище и нелегалните успяват да стигнат до Сеул през трета страна.

Според различни данни, от времето на края на Корейската война през 1953 година в Южна Корея са преминали около шест хиляди жители на КНДР. Повече от хиляда и петстотин от тях са пристигнали тази година. Болшинството от бежанците проникват в Република Корея през Китай или страните от Югоизточна Азия.

Сегашното бягство става само дни, след като президентът Джордж Буш подписа нов закон за помощ от над 20 милиона долара годишно за севернокорейски бежанци.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?