Севернокорейците се простиха с държавния лидер Ким Чен-ир

Сняг и сълзи на траурната церемония за прощаване с Ким Чен-ир

Севернокорейците се простиха с диктатора си Ким Чен-ир в сряда по време на подобаваща траурна церемония, при която ковчегът с тленните останки направи обиколка на заснежената столица Пхенян и бе върнат в мавзолея Кимсусан, където почиват в стъклен саркофаг и балсамираните останки на неговия баща - основателя на Корейската народно-демократична република Ким Ир-сен. Няколко часа след като приключи, церемонията бе излъчена от държавната телевизия.

Стотици хиляди севернокорейци се бяха събрали по маршрута на процесията, която започна и свърши в мавзолея Кимсусан. Там през цялата седмица имаше дълги опашки от хора, дошли да си вземат сбогом с лидера, чиито тленни останки бяха положени в стъклен ковчег.

Траурният кортеж бе предвождан от лимузина с огромна снимка на 69-годишния Ким Чен-ир, който почина на 17 декември.

Кортежът премина под звуците на траурна музика по централните улици на Пхенян, където бе посрещан от стотици хиляди ридаещи столичани.

Очаква се Ким Чен-ир също да бъде балсамиран и положен в прозрачен саркофаг.
 
Основната церемония за прощаване с Ким Чен-ир ще се състои в четвъртък, когато ще бъдат произведени оръдейни изстрели, а севернокорейците ще почетат паметта на покойния си вожд с триминутно мълчание.
 
Когато колоната напусна тази сутрин мемориалния комплекс, новият лидер на Северна Корея Ким Чен-ун, син на покойния Ким Чен-ир, крачеше с непокрита глава вдясно от катафалката с ковчега на баща си, заедно с редица високопоставени функционери.
 
Ким Чен-ун поздрави войските, строени на площада пред двореца Кимсусан. След лимузините с портрета на Ким Чен-ир, гигантския венец и ковчега с тялото, покрито с червеното знаме на Корейската трудова партия, маршируваха войниците от траурния караул с никелирани автомати в ръце, обкръжени от военни джипове.
 
В края на кортежа бяха наредени десетки черни мерцедеси и бели фолксвагени, с които се движеха представители на партийното, военното и държавното ръководство.

Още от Свят