Севлиевски очаква МС да одобри днес проекта за АЕЦ “Белене”

В предложението на министър Мирослав Севлиевски за изграждане на АЕЦ “Белене” са включени някои допълнения в сравнение с доклада, внесен в МС през януари от предшественика му Милко Ковачев. 

Така например се предвижда да бъде изготвен отделен доклад за фирмата, която ще изгражда проекта, каза енергийният министър Севлиевски в четвъртък сутринта пред БНР, малко преди правителственото заседание, което се очаква да одобри проекта. Той посочи, че в основните си точки докладът на министерството съдържа взимане на решение по същество за продължаване на проекта за изграждане на втора атомна електроцентрала, решение за максималнодопустимата мощност (до 2 мегавата), както и решение за технологията на реактора (леководна).

Севлиевски заяви, че необходимостта от изграждане на АЕЦ ”Белене” ще бъде мотивирана с амбицията на българската държава да остане енергиен център на Балканите. “След 10 - 15 години България трябва да бъде енергиен център на Балканите, който има съществена роля в износа на електроенергия. Това е съществен плюс за българската икономика”, заяви Севлиевски. По думите му първият реактор от АЕЦ ”Белене” се очаква да бъде изграден до 2010 г.

Целта на проекта е и след 10 години българите да имат ток на цени, сравними с днешните. Изграждането на централата ще струва около 2,5 милиарда евро, добави министърът.

“Нашето решение дава ясен знак на цялото общество, че всички онези инвестиции - близо 1 милиард лева - направени от 1985 година досега, с консервацията, която се прави ежегодишно на съоръженията, изградени там, няма да отидат на халос. Ще направим така, че българската държава да не допусне да разхищаваме бащиното имане, онова, което сме наследили от нашите родители, а по-скоро ще го запазим и ще го развием така, че нашите деца да се чувстват горди”, каза Севлиевски.

Междувременно се активизират действията на Гражданския комитет за защита на АЕЦ “Козлодуй”. В четвъртък комитетът ще обяви начало на национална кампания “Граждански референдум за преразглеждане на въпроса за АЕЦ “Козлодуй”, като целта е България да преразгледа решението за предсрочно извеждане на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 година.  

*Очаквайте подробности

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?