Севлиевски оттегли ултиматум към кабинета

Седмица след публичните закани да внесе вот на недоверие на кабинета, ако не бъдат отстранени министрите Валентин Церовски, Божидар Абрашев и Васил Иванов - Лучано, ПГ "Новото време" оттегли ултиматума си. Лидерът на групата Мирослав Севлиевски, който бе на поклонение в Света гора в делегация, водена от финансовия министър Милен Велчев, след завръщането си обяви, че няма да искат вот на недоверие за кабинета на Сакскобургготски.

Зам.председателят на ПГ "Новото време" Борислав Цеков обяви пред Би Ти Ви миналата сряда, че "Новото време" дава срок от месец и половина на премиера Симеон Сакскобургготски да смени двама или трима министри от своето правителство, които по думите му, са замесени в корупционни скандали. Цеков визира конкретно строителния министър Валентин Церовски, културния Божидар Абрашев и спортния Васил Иванов - Лучано. В противен случай "Новото време" може да внесе вот на недоверие срещу правителството в парламента, ако защитата на обществения интерес го изисква, каза Цеков в отговор на въпрос.

"Ако хора като Церовски, като Абрашев продължават да работят в това правителство, това вече е вредно за самото управление и за държавата. И тук мисля, че "Новото време" очаква в рамките на месец, месец и нещо инициатива от премиера в това отношение," каза тогава Цеков.

Още в събота в Смолян депутатката Юлияна Дончева отрече "Новото време" да планира вот на недоверие на правителството. "В момента една дестабилизация по вина на "Новото време", мисля, не е необходима и това е и мнението на колегите от парламентарната група", обясни тя.За да бъде веднъж завинаги изяснен казусът "Церовски", трябва наистина да се създаде анкетна комисия, смята Дончева.

В понеделник и председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски обяви в Хасково, че няма да внасят вот на недоверие към правителството заради нарочените министри. Той се оправда с недостатъчния брой депутати в групата, които са само 13.

Сега по-важно било да се създаде "истинска и съвременна метрична система за оценка на политиците и министрите според свършената от тях работа". По думите на Севлиевски, цитирани от БТА, дали нововремци ще подкрепят вот на недоверие, иницииран от някоя от другите парламентарни групи, е въпрос на бъдеще и на преценка.

Иначе Севлиевски остава критично настроен към строителния министър като се обърна иронично към него с думите: "Много ще се радвам, ако министър Церовски е в състояние да каже десет неща, които е направил, но те да отговарят на нивото на министър на регионалното развитие".

Юлиана Дончева пък отново акцентира върху необходимостта да се използват възможностите до края на този мандат за прокарване на законопроекти като избирателния кодекс, законите за референдумите, за политическите партии.

Споделяне

Още от България