Севлиевски предложил Церовски за шеф на предизборния щаб на НДСВ

Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски оглави предизборния щаб на НДСВ за местните избори, стана ясно след днешния политически съвет на управляващата партия. На заседанието не присъстваше Мирослав Севлиевски, за когото допреди седмица се смяташе, че ще оглави щаба. Привечер, на заседанието на парламентарните групи на НДСВ и ДПС Севлиевски заяви пред журналисти, че сам е предложил Церовски за този пост.

На партийното заседание на НДСВ не присъства и лидерът ѝ Сакскобургготски, който уведомил, че е ангажиран с визитата на премиера на Люксембург.

Церовски сам ще посочи заместниците си, което не е направил днес. Пред медиите той заяви, че в ръководството на щаба ще влезе Мирослав Севлиевски. Следващата седмица Церовски ще представи идеята си за предизборна стратегия.

Пред медиите Борислав Ралчев заяви, че още в петък миналата седмица Севлиевски се отказал да оглави предизборния щаб. Според участници в днешното заседание обаче, въпреки отказа отсъствието на Севлиевски попречило той все пак да бъде избран за председател на щаба. Въпросът за кандидатурата му днес отново бил повдигнат и подкрепен от финансовия министър Милен Велчев, както и от депутатите Гергана Грънчарова и Иван Ковачев. Нямало принципни възражения. До гласуване не се стигнало, защото от политическия съвет не успели да се свържат с него, за да получат съгласието му. "Покри се, опитахме се да се свържем се него, но не успяхме", обясни един от участниците.

Друг член на политсъвета разказа, че министърът на финансите Милен Велчев изпратил SMS на мобилния телефон на Севлиевски с въпрос дали ще дойде на заседанието. Севлиевски му върнал съобщението, че е в болница с високо кръвно. Тогава Велчев го попитал с втори SMS дали е съгласен да оглави щаба, отговор обаче не последвал. "Два часа чакахме да отговори, но той не го направи", каза източникът на Mediapool, въпреки че Севлиевски по-късно уверяваше журналисти, че такъв SMS не бил получавал. Тогава се пристъпило към обсъждане на кандидатурата на Церовски. Против нея нямало гласове, само един от членовете се въздържал от процедурни съображения, каза Иван Ковачев. Впоследствие се оказа, че гласът "въздържал се" е бил именно негов. Ковачев обяснил, че от разговора си с премиера е останал с впечатлението, че Сакскобургготски иска именно Севлиевски да оглави щаба.

Въпреки че бе избран за председател на щаба, Церовски не остана на пресконференцията след заседанието и остави Борислав Ралчев да обяснява на медиите.

Ралчев заяви, че когато се отказал в петък миналата седмица, Севлиевски декларирал, че ще работи в предизборната кампания по начина, по който умее да прави това. "А ние знаем как той умее", допълни Ралчев.

Самият Севлиевски в ранния следобед днес се появи за малко на първото официално заседание на дискусионния клуб "Новото време", но само за да го открие като негов ротационен координатор. Малко по-късно обаче дойде на съвместното заседание на ПГ на НДСВ и ДПС и там обясни пред журналисти, че още в петък е предложил Валентин Церовски или Антония Първанова да оглавят предизборния щаб. Като съм казал, че не искам да оглавя щаба пред пет души, как ще си променя решението днес, отговаряше той на въпросите защо не е отишъл на заседанието на политсъвета.

Според негови колеги отказът му да оглави щаба се дължи на отпора, който срещна идеята за клуба в ръководството на НДСВ. Вместо на миналото заседание на политсъвета да бъде избран за председател на щаба, който ще готви стратегията на НДСВ за местните избори, Севлиевски бе разкритикуван, в това число и от Сакскобургготски, за инициативата "6 април". Той и останалите 21 депутати обаче отказаха да го разпуснат и трансформираха правилата, по които действа, за да не противоречи на правилника на ПГ на НДСВ. Те го преименуваха на дискусионен клуб "Новото време".

Днес Иван Ковачев от политическия съвет на НДСВ обясни, че след трансформирането на клуба политическият съвет няма нищо против него и но дори го одобрява. В клуба има много качествени хора, посочи Ковачев.

На днешната пресконференция членовете на политическия съвет отказваха да коментират въпроса с финансирането на кампанията на НДСВ за местните избори. След решението на ръководството на "Оборище", че движението ще се явява самостоятелно на местния вот 2003 стана ясно, че НДСВ няма да получи пари от държавната субсидия. Тя се полага на двамата мандатоносители - "Оборище" и Партията на жените, които отказват да разделят средствата с управляващата партия, защото НДСВ им поставила неприемливи условия за сключване на коалиционно споразумение.

Не знам откъде имате тази категоричност, че коалиционните ни партньори няма да дадат средства за кампанията, поради което няма да взема и становище по този въпрос, отказа обяснение Борислав Ралчев. Той добави, че начините на финансиране най-вероятно ще бъдат част от предизборната стратегия, която Церовски ще представи следващата седмица. Тя щяла да стъпи на основата на вече изготвена от членовете на щаба предизборна платформа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?