Сезер предупреди страните, подкрепящи терористи

Турският президент отправи предупреждение към страните, които дават подслон и подкрепа на терористите и заяви, че страната му е достатъчно силна, за да се справи с всички заплахи срещу нейната демократична и светска система.

В същото време бе съобщено, че 18 души, задържани във връзка с атентатите в четвъртък срещу британското консулство в Истанбул и филиала на британската банка HSBC, са изпратени в истанбулски съд за държавна сигурност. Срещу тях са повдигнати обвинения за оказване на помощ и укриване на извършители на нападения и са разпитани от прокурор, съобщи Анадолската агенция. Самоличността на арестуваните не е огласена в интерес на следствието.

Атентатор идентифициран чрез ДНК - тест

Турската полиция използва ДНК - тестове, за да идентифицира един от атентаторите в бомбените нападения от четвъртък, съобщи турски вестник, цитиран от Би Би Си.

Тестът е потвърдил, че Феридун Угрулу, турски гражданин, който се е бил в Афганистан и Чечения, е бил шофьор на вана, който взриви британското консулство в Истанбул.

Не се казва нищо за идентичността на втория атентатор, който атакува сградата на британската банка HSBC в града минути преди експлозията в консулството.

Полицията, която обвини медиите, че пречат на разследването, като изнасят информация, засега отказва да потвърди новината.

Турция е достатъчно силна да се изправи срещу тероризма

Турция, която бе взета на прицел заради светската си демократична система, е достатъчно силна, за да окаже съпротива на тероризма, заяви турският президент Ахмет Недждет Сезер, цитиран от агенция Франс прес.

Нашата държава и нейното население са достатъчно силни, за да се справят с всички заплахи срещу нейната демократична и светска система, както и с тези, които искат да политизират религията и да доминират в страната, се казва в послание на президента по случай мюсюлманския празник Рамазан байрам, който започва утре.

В посланието си турският президент отправя предупреждение към страни, чието име не назовава, които дават убежище и подкрепа на терористите. Страните, които подкрепят тероризма и които се надяват да получат предимства от терора и насилието, не трябва да забравят, че един ден тероризмът ще удари и тях, се казва в посланието.

При два самоубийствени атентата на 15 и на 20 ноември в Истанбул загинаха над 50 души и над 700 бяха ранени. Отговорността за атентатите бе поета от терористичната организация Ал Каида и от турската крайна ислямистка организация Ислямски фронт на бойците на Великия изток.

Медиите обвинени, че пречат на разследването

Феридун Угрубу, който според турски вестник е идентифициран като един от атентаторите, беше назован и преди като съучастник в идентичните бомбени атентати срещу двете синагоги в Истанбул.

Тиражният вестник Миллиет пише, че заподозреният е купил един от вановете, използвани при атентата срещу синагогите, в същото време, в което е купен и вана за нападенията от четвъртък.

Вестникът критикува властите, че не са арестували Угрублу веднага след като установиха връзката му с първите нападения.

Шефът на сигурността в Истанбул Келалетин Керрах обвини преди ден турските медии, че провалят опитите им за залавяне на заподозрени, като прибързано публикуват имена.

Той каза, че ако медиите са били запазили мълчание още час, полицията щяла да хване заподозрените и бомбените атентати в четвъртък е можело въобще да не е случат.

Неговите коментари бяха подкрепени от премиера Ресеп Ердоган, но медийните организации гневно отхвърлиха обвиненията.

По-късно Керрах призна, че леко е прекалил.

Междувременно в югоизточния град Бингол, на около 1000 км. от Истанбул, където е родното място на няколко от заподозрените за атаките, полицията разследва изчезването на 10 хард диска от 10 компютъра в интернет - кафе, съобщи служител.

Служителят, настоял за анонимност, казва, че кафенето е собственост на брат на един от заподозрените.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?