Сезират прокуратурата при нарушения на общините за "Алепу", "Арапя" и "Градина"

Над 50 000 са жалбите на граждани в ДНСК от действия или бездействия на общини по отношение на инвестиционния процес

Сезират прокуратурата при нарушения на общините за "Алепу", "Арапя" и "Градина"

Ако проверката на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) установи сериозни нарушения на общините Царево и Созопол при издаването на разрешенията за строителство на къмпингите "Арапя", "Алепу" и "Градина", ще бъде сезирана прокуратурата. Единствено тя може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж. Това обяви арх. Иван Несторов, началник на ДНСК на пресконференция в Бургас.

В петък, по нареждане на премиера Бойко Борисов, той направи проверка на място в община Царево на къмпингите "Алепу" и "Арапя". Въпреки че кметът Георги Лапчев твърдеше, че всичко е законно и документите са изрядни, ДНСК установи пропуски. Това е причината строежите да бъдат спрени, като заповедта за това ще бъде връчена официално на кмета Лапчев в понеделник.

На къмпинг "Градина" строителството беше спряно от инвеститора, заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж.

От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите "Арапя", "Градина" и "Алепу".

За "Алепу" арх. Несторов обясни, че освен проверка на документацията в община Царево и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи.

Той заяви, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол. Съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв.

Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг "Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това.

Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете арх. Несторов.

Той посочи, че резултатите от проверките ще са ясни до седмица.

При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж, каза още Несторов.

Констатира, че има драстични нарушения от страна на местната власт при издаването на разрешения за строеж. През 2012 г. по настояване на кметовете и с цел разтоварване работата на ДНСК контролът върху незаконното строителство за строежите от четвърта, пета и шеста категория беше оставен на общината. Към момента над 50 000 са преписките в ДНСК по жалби на граждани за поглешни действия или бездействия на местната власт по отношение на строежите.

"За година и четири месеца, откакто съм началник на ДНСК, констатирам, че има дисбаланс в действията на общините в страната. След като през 2012 г. Законът за устройство на територията им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения. Например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция. Над 50 000 пък са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. Там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им. Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си", каза арх. Несторов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?