Сезират прокуратурата за злоупотреби на образователния министър

Вероятно до 10 дни уволнени образователни инспектори ще предадат на прокуратурата документи, уличаващи в злоупотреби министърът на образованието Владимир Атанасов. Това съобщи на пресконференция бившият шеф на регионалния инспекторат по образованието в софийска област Румяна Цолова.

До момента са били уволнени общо 11 шефове на регионални инспекторати по образование в страната. Те са категорични, че в просветното министерство цари административен произвол, а това водело до нарушаване на конституционното право на труд.

Писмото е подписано от началниците на образователните инспекторати на София - област, Враца, Благоевград, Добрич, Варна, Ловеч, Хасково, Кърджали, Ямбол, Стара Загора. С изключение на началниците на инспекторатите във Варна и Стара Загора всички са уволнени. Другите двама чакали заповедите си.

Уволненията на шефове на инспекторати и на много служители на МОН са политическа чистка, заяви бившият шеф на ИО в Благоевград Васил Василев.

Досегашните проверки в 15-те от общо 28 инспектората са били с цел на всяка цена да се намерят нарушения и да бъдат дискредитирани техните началници, оплакаха се уволнените. По думите им обвиненията за нарушения, посочени в заповедите им за освобождаване не отговорят на истината.

Общо пет са подадените жалби до Върховния административен съд. По две от тях вече са образувани дела. Жалба до прокуратурата е подала уволнената преди дни шефка на образователния инспекторат в Хасково Марияна Златева.

В отговор на обвиненията министърът на образованието Владимир Атанасов заяви, че уволнените са правили много нарушения, някои от тях са били системни. По думите му бившите началници са извършили финансови и административни злоупотреби.

Атанасов обясни, че информация за уволненията може да даде само при изричното съгласие на уволнените служители - иначе ще наруши Закона за достъпа до информация.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?