Сгъваем телевизор, ходеща кола и още шантави джаджи

Технологичното изложение в Лас Вегас става арена за най-шантави джаджи

Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас продължава с редица зрелищни предложения на технологичните компании, информира Асошиейтед прес.

Сгъваеми телевизори

В ерата на стрийминг услугите, достъпни през смартфони, големите телевизори вече не заемат централното място в множество дневни. Южнокорейският производител на електроника "Ел Джи" (LG) дава своя принос за изчезването на екраните от поглед с 65-инчов модел, който може да се навива надолу и прибира в основата с натискането на едно копче. Дори навити, телевизорите могат да се използват за слушане на музика, а в полуразгънато състояние показват часовник. "Ел Джи" съобщи, че телевизорът ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година, но не посочи цената.

Навиващите се на руло телевизори освобождават пространство в дома

Междувременно "Ел Джи", "Самсунг" (Samsung) и други компании представиха телевизори с 8К резолюция или четири пъти по-голяма от резолюцията на използваните сега Ейч Ди екрани и два пъти по-голяма от 4К екраните, до които повечето потребители още известно време няма да имат достъп. Засега използването на 8К технологията е ограничено до експериментални емисии като например излъчване на олимпийски игри.

Анализаторите вярват, че за разлика от предишни иновативни технологии като 3D телевизията, 8К форматът в крайна сметка ще успее да се наложи, макар и не повсеместно.

"Самсунг" представи първия си 8К телевизор миналата година - моделът с 85-инчов екран струваше 15 000 долара. В понеделник компанията предложи и други размери, макар и да не съобщи цените им. "Ел Джи" планира два 8К модела, а Ти Си Ел (TCL) обяви проект за 8К телевизор с вградена стрийминг технология Року (Roku).

Ходеща кола

"Хюндай" (Hyundai) пък показа модел на малка кола, при която могат да се активират роботизирани крака и тя да "ходи" със скорос8т от 5 км/час по труден терен. Автомобилът също така е способен да се изкатери на стена до 1.5 метра, както и да извършва подскоци със същата височина, съобщава ББС.

Подскачащата кола на "Хюндай"

Моделът може да се използва за спасителни операции по време на природни бедствия.

"При цунами или земетресение сега използваните от спасителните екипи автомобили могат да ги закарат само до ръба на пострадалото място, а за да стигнат докъдето трябва да извършват спасителните операции те трябва да ходят пеша", посочи пред публиката вицепрезидентът на "Хюндай" Джон Су.

Четка за зъби предупреждава къде не си почистил

На изложението в Лас Вегас тази година за първи път се включи компанията за потребителски стоки "Проктър енд Гембъл" (Procter & Gamble), която има зад гърба си 180-годишна история. Предлагайки нагряваща се самобръсначка и четка за зъби с изкуствен интелект, компанията посочи, че трябва да вложи технологии в предметите за всекидневна употреба, за да отговори на желанията на клиентите.

Сред продуктите на "Проктър енд Гембъл" е водоустойчива самобръсначка Жилет (Gillette), която може да се самонагрее, както и електрическа четка за зъби Орал-Би (Oral-B), която сигнализира, ако е пропусната някоя зона за почистване. Компанията представи и устройството Опте (Opte), което сканира кожата и освобождава серум, прикриващ пигментация, дължаща се на възрастта или други причини.

Макар някои от продуктите да бяха продавани при демонстрациите, цените все още не са обявени.

По-малко внимание за автономните коли

Тази година изложението обръща по-малко внимание на самоуправляващите се автомобили спрямо миналогодишното издание въпреки продължаващото въодушевление от развитието на технологиите в сектора. Услугата за споделени пътувания Лифт (Lyft) миналата година пусна в Лас Вегас самоуправляващи се таксита, които вече са извършили над 30 000 платени пътувания. "Даймлер" (Daimler) представи в понеделник самоуправляващ се камион, а "Бош" (Bosh) и "Мей мобилити" (May Mobility) - отделни концепции за безпилотен автобус.

Същевременно директори на "Ауди" (Audi), "Тойота" (Toyota), на производителя на чипове "Нвидиа" (Nvidia), подразделението на "Гугъл" -  "Уеймо" (Waymo), и няколко стартъп компании обединиха усилията си да убедят обществеността, че самоуправляващите се автомобили са безопасни. Те увериха, че съвместните им усилия не са лобистка акция, а единен фронт в опит да се противодейства на общественото объркване, страхове и нереалистични очаквания от технологията за самоуправление. През последната година имаше редица случаи на катастрофи със самоуправляващи се автомобили, включително кола на "Юбър" (Uber), която фатално блъсна пешеходец през март. "Юбър" и "Тесла" (Tesla), която също имаше катастрофи със свой автомобил, обаче не се включиха в групата.

Съобщения с финес

На фона на изобилието от свързани устройства, за да накарате някого да даде 700 долара в някое е от тях, известна артистичност помага.

Японската "Муи Лаб" (Mui Lab) е разработила свързан с интернет стенен панел от смокиново дърво, чрез което можете да изпращате съобщения, да проверявате времето или да контролирате други устройства в дома като лампите и термостата. При работа с панела по повърхността му се появяват светлинни букви и икони, които изчезват, когато той е неактивен.

Панелът за свързаност на устройствата вкъщи

Компанията се опитва да привнесе по-естествено усещане в домовете, посочва главният ѝ изпълнителен директор Кадзунори Оки.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?