Сграда на социалното министерство излезе "златна" на данъкоплатците

Сграда на социалното министерство излезе "златна" на данъкоплатците
Първият в нашата страна Център за социално обслужване отвори врати в Стара Загора, похвали се в понеделник социалното министерство.

Лентата преряза лично министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и обясни, че "от днес гражданите на Старозагорска област ще бъдат обслужвани по възможно най-модерния европейски стандарт". "Стара Загора изпревари София, изпревари Варна, Пловдив", отбеляза Масларова.

В сградата са разположени всички регионални служби на МТСП - на агенциите по заетостта, за социално подпомагане, за хората с увреждания, офисите на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" на Главна дирекция "Европейски фондове, международни проекти и програми" и на проекта "Красива България".

Центърът за социална обслужване е построен върху площ от 7200 км. метра. Инвестирани са 18 806 601 лева, съобщават от социалното министерство.

Пари, колкото за 2-3 нови сгради

По повод радостното събитие обаче в декларация от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) определят "25 май като хубав ден за честване на политическата корупция в България", тъй като според партията преди още сградата да е готова "в сметките на сем. Масларови и в партийната каса на социалистите" са се наляли "милиони левове, източени от националния бюджет".

Четириетажната постройка, всъщност, била бивша работническа поликлиника, за чиято реконструкция данъкоплатците са платили средства, с които може не да се довършат, а направо да се построят няколко подобни сгради.

"Далаверата" започнала в края на 2007 г., когато на скрито и на тъмно се харчеше преизпълнението на бюджета и събраните от българските граждани данъци. На 7 декември 2007 г. с постановление № 298 от бюджетния излишък се отпускат 10 млн. лв. за сграда на МТСП в Стара Загора.

Обществената поръчка обаче е не за ново строителство, а за довършване на сграда, която се намира на етап груб строеж. Според експерти от бранша, цитирани в документа, построяването на нова подобна сграда би струвало не повече от 1.5 млн. лева.

Пред Mediapool добре запознати със строителния пазар обясниха, че дори в годините на строителен "бум" и високи цени 18-19 милиона лева за такава сграда е прекалено голяма сума и че при една примерна "луксозна" цена от 1000 лева на квадратен метър за ново строителство сградата би излязла най-много около 7 милиона.

Експерти цитираха и конкретни аналогични случаи. Така например, същата реконструкция на сграда от 10 хиляди квадратни метра заедно с обзавеждането излиза между 5 и 6.6 милиона лева.

Съпружеската връзка

Оказва се освен това, че фирмата, която усвоява 10-те милиона, а впоследствие получава още 8 милиона от социалното министерство, е свързана със съпруга на министъра - Антон Масларов.

Търгът е спечелен от фирма "Стара Загора-2007", която е регистрирана 3 дни след отпускането на парите от социалното министерство - на 10.12.2007 г. При обявяването на поръчката през ноември 2007 г. такава фирма не е съществувала. Като основен собственик в нея е вписано юридическото лице "Конкордия" с предмет на дейност "доставка на горива”, в която според РЗС участва Антон Масларов.

След сключването на сделката името му изчезва, а като лице за контакти е посочен Венцислав Драганов. В декларацията се твърди, че той е приближен на семейство Масларови, собственик на хотел “Армира”, където министъра отсяда често и провежда различни прояви на своето ведомство.

От социалното министерство заявиха пред Mediapool, че при обществената поръчка е спазен законът, а сумата от близо 19 млн. лева е определена на база разчети на експертите от ведомството. "Преценено е, че реконструкцията ще струва толкова", обясниха оттам. От ведомството на Масларова допълниха, че в цената освен преустройството и реконструкцията се включва и обзавеждането.

Оттам отрекоха да има каквото и да било участие на съпруга на Масларова в някоя от фирмите, свързани с проекта.

Венцислав Драганов обаче фигурира и в други фирми, свързани със семейство Масларови. Това са "Тема" ООД, собственост на Венцислав Драганов и Елена Римпонова, която от своя страна е собственичка на фирма "Лена", в която се трудел самият Антон Масларов.

Именно с фирмата "Конкордия" през 2006 г. са сключени три договора по добре познатата процедура "договаряне без обявление на обществена поръчка” за доставка на горива за социални домове, за ТЕЦ “Марица-Изток” и др., възлизащи на около 9 млн. лв., а посоченото лице за контакт е Венцислав Драганов.

През 2007-ма година скандалната сделка с доставката на горива стигна до парламента, където, давайки обяснения Масларова не отрече връзката на съпруга си със споменатата фирма.

"Моят съпруг е български гражданин, който има право да работи. И той работи в една фирма, в която има регистрирани по всички закони права и задължения”, обясни Емилия Масларова. По думите ѝ фирмата си плащала всички данъци, работела честно и почтено и нямала нищо общо с Министерство на труда и социалната политика. "Ако вие смятате, че нашите родственици не могат и не трябва да работят, мисля, че вие нарушавате права, които всеки един от нас има като български гражданин”, каза още Масларова.

Друга успешна бизнес инициатива на тандема Масларов-Драганов бил ремонтът с подставени фирми на почивната станция на мини „Марица-Изток". Там цените на отделните строителни и ремонтни дейности били надписвани, в резултат на което е реализирана печалба в размер на близо 3.5 млн. лева, твърдят от РЗС и призовават всички отговорни институции да започнат незабавна ревизия на харченето на бюджетни пари по време на управленския мандат на Масларова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?