Сграда с падащи керемиди и мазилка застрашава софиянци (Снимки)

Керемиди падат от покрива на сградата, в която се помещава библиотеката на Народно читалище "Иван Денкоглу". Тя е разположена на ъгъла на улиците "Иван Денкоглу" и "Лавеле".

Реално четириетажното здание се нуждае от ремонт на покрива, на стените, по конструкцията, както и да се ремонтират общите части, които също са в окаяно състояние.


Сн. БГНЕС

Районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов, в чийто обсег се намира рушащата се сграда, посочи, че е запознат с проблема, но уточни, че Столична община предоставя недостатъчно средства за ремонта ѝ.

Зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов уточни пред Mediapool, че в понеделник му предстои среща с Божилов, но направи уговорката, че той не отговаря за сгради, които са към районните администрации.

Средствата стигат само за смяна на щрангове

"Състоянието на сградата е изключително компрометирано. То се вижда с просто око. Всяка година средствата, които ни се отпускат за поддръжка на общинските жилища и сгради, са изключително малко. Районът притежава около 100 обекта, в които има такива жилища за настаняване на социално слаби лица. Бюджетът варира между 30 000 и 40 000 лева. Тези средства ни стигат да сменяме щрангове и да извършваме задължителни ремонти, най-често аварийни в етажни собствености, които са в режим на съсобственост с други частни лица", посочи Божилов, цитиран от БГНЕС.


Сн. БГНЕС

В детайли, 80% от сградата се стопанисва от общината, която отдава под наем свои жилища на социално слаби хора, а останалите 20% са частна собственост. През 2017 г. са предприети постъпки за нейния ремонт, като през 2018 г. е взето решение да бъде ремонтирана, но до днес не могат да се осигурят средствата за извършване на спешните дейности.

Районният кмет призова Столична община за спешно осигуряване на средства.

"Нашата молба ще бъде тези средства да бъдат осигурени в спешен порядък", каза Божилов.

От Столична община посочиха пред Mediapool, че се запознават с казуса и до края на деня ще излезнат с коментар по него.


Сн. БГНЕС

Време за деценрализиран бюджет

Тежкото състояние на сградата в София стана повод Божилов да повдигне въпроса за децентрализиране на бюджета на Столична община, така че районните кметове да могат да реагират на подобни казуси.

"Бюджетът на Столичната община трябва да се децентрализира или поне процент, от това което изкарват самите райони, под формата на данъци, такси, и наеми, да остава в районите", каза той.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?