Сградата на ИПК "Родина" вече е в историята (видео)

Високото тяло бе взривено в 9.40 ч. в неделя, средното ще се разрушава с машини

Снимка: БГНЕС

След около 40 години безполезно съществуване недостроената сграда на ИПК "Родина" в София най-сетне бе съборена с взрив в неделя в 9.40 ч.

Дистанционният взрив разруши най-високото тяло на зданието, като остана да се досъбори с машина средното тяло на сградата, което по което се работи вече няколко месеца. Преди това бе премахната най-ниската част от полиграфическия комплекс.

Три пъти преди 9.40 ч. сирени предупредиха гражданите за предстоящия взрив. Сградите наоколо се разтресоха, а огромен облак прах се понесе над бул. "Цариградско шосе".

От фирмата - собственик на зданието и терена, бяха заявили, че са взели всички мерки за сигурност, а движението по бул. "Цариградско шосе" бе спряно. "След взрива започваме почистване на "Цариградско шосе" от отломки и да видим дали има щети на околните сгради", каза шефът на аварийното звено към Столична община Крисимир Димитров. Той уточни, че ако има причинени щети на околните сгради – счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

Зданието, строено през 80-те години за издателско-полиграфичен комплекс, бе бъде разрушено поради нефункционалност и конструктивни проблеми. В момента то е собственост на бизнесмена Михаил Тиков, притежаващ болница "Софиямед". Той се сдоби със сградата през 2018 г. срещу 40 млн. лв. на търг, обявен от синдиците на КТБ.

Историята на сградата

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж в продължение на 30 години.

През 2001 г. правителството на Иван Костов решава да продаде недовършената сграда на търг с начална цена от 7 млн. лева. Той се проваля поради липса на кандидати. Две години по-късно е обявена нова приватизационна процедура. Консорциум "Обединени български вестници" печели конкурса на Агенцията за приватизация и придобива 51% от капитала на дружеството с оферта от малко над 6 млн. лв.

Дялове в консорциума имат вестниците "Монитор", "Виж", "Дума", "Новинар", "Меридиан мач" и "Банкеръ". В работещата печатница години наред се продаваха вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Плановете за недовършения корпус бяха да бъде ремонтиран и въведен в експлоатация, но това така и не се случи.


По времето на тройната коалиция 2005 г. - 2009 г. се взима решение недовършената сграда да бъде разрушена и на нейно място да се вдигне нова, в която да се нанесе многобройната администрация на Националната агенция по приходите (НАП). Идеята е сделката да стане чрез размяна на имоти – НАП да даде на медийния консорциум, който вече се контролира от Ирена Кръстева – майка на депутата Делян Пеевски, 3-те сгради на НАП в центъра на София срещу бъдещата нова сграда на бул."Цариградско шосе". След критики, че се прави размяна на принципа "кон за кокошка" сделката пропада.

Така се стига до предложението недовършеният корпус да бъде доизграден с финансиране от Световната банка. Направен е търг, който се печели от "Главболгарстрой", но предложената цена значително надминава предвидените средства.

Новият собственик Михаил Тиков "разчиства терена"

През лятото на 2018 г. Михаил Тиков купи недовършената сграда на "ИПК Родина" от частен съдебен изпълнител за около 40 млн. лв.

Двата имота - единият от 15 дка с недовършения корпус, и другият от близо 40 дка, бяха предложени за продажба заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата КТБ. Дълговете бяха на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които по това време се контролираха от майката на Пеевски Ирена Кръстева.

Новият собственик Михаил Тиков притежава верига от болници, в която влизат столичната "Софиямед", пловдивската "Пълмед", бургаската "Бургасмед", както и медицински центрове в Пазарджик, Велинград и други. Притежава и дистрибутора на лекарства "Булфарма". Има и бизнес с хотели, сред които хотел "Хебър" в Пазарджик и Батак, както и столичния "Силвър Хотел".

На този етап не е ясно каква сграда ще се появи на мястото на грозно стърчалия с десетилетия скелет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес