Сградата на КТБ на "Гарибалди" вече била собственост на защитен свидетел

Иван Костов: Най-страшното ще се случи, ако Оманският фонд осъди България за умишлен фалит на КТБ

Централата на Корпоративна търговска банка е паметник на културата и е една от най-представителните банкови сгради в София. Тя е построена през 1925 г. като централа на Българската търговска банка (известна и като банката на Буров).

Сградата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на софийския площад "Гарибалди" вече е собственост на защитен свидетел по делото "КТБ" и това се е случило пред очите на прокуратурата, разкри бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в петък в интервю пред бТВ. По-късно адвокатите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, потвърдиха, че сградата е ипотекирана в полза на дружество на защитения свидетел срещу банкера Бисер Лазов.

Иван Костов прогнозира още по-мрачни събития около КТБ, ако бъде доказан умишленият ѝ фалит.

"Най-страшното, което ще се случи, е, че тези спорове кой е прав или не за КТБ няма да се решат в България от медиите, няма да е в Народното събрание, нито пък в правителството. Този въпрос ще се реши от европейски съд, защото Оманският фонд съди България вероятно за умишления фалит на КТБ. Ако съдът счете, че аргументите му са достатъчно солидни, тогава ще има нарочен, умишлен фалит на КТБ и никой в България не може да го промени", смята Костов.

Според него е било "късогледо” да започнат да се съдят квесторите в КТБ, защото така се дават козове на Оманския фонд по делото.

"Внушава се, че тези, които са си вложили парите в банката, са престъпници, да се публикуват имената на най-големите вложители е активно мероприятие", каза още Иван Костов, който е бил вложител.

"Договорът ми по влога в КТБ е сключен по търговския закон и на база на договора имам право да го прекратя, когато искам. Има клауза в договора, че той може да бъде прекратен. Аз съм си прекратил договора с КТБ. Не съм го променял, не съм го преформатирал. Аз съм го спрял”, обяви той.

"Това са отношения между мен и банката. Това е одобрено от квестори и от Фонда за гарантиране на влоговете. Няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите. Още по-малко дължа обяснения на медиите", допълни Иван Костов.

Според него премиерът Бойко Борисов е сериозно подведен за промените за преференциалните лихви. "Фондът (за гарантиране на влоговете -бел.ред.) е изплатил влоговете – той е собственост на банките, не на държавата”, припомни бившият премиер и отбеляза, че държавата дори ще спечели от това, че е дала заем на фонда.

За отношенията си с укриващия се в Белград собственик на КТБ той каза: "Познавам Цветан Василев от 2001-2002 година. Тогава НДСВ изхвърли фондация "Демокрация” от сградата си. Цветан Василев тогава ни помогна. Даде ни кредит и помогна да се спаси фондацията”.

Костов допълни, че с Василев се познават от 2002 г. и никога не е искал от него услуга по политически въпроси.

"В този период и после аз съм бил в опозиция и няма как да му помогна. КТБ се създаде през 2001 г., когато бе продадена от "Булбанк” на друго лице. После като акционер в банката влезе и Цветан Василев", обясни той. Костов допълни, че Василев никога не е искал от него услуга по политически въпроси.

По думите му с Василев не били точно приятели, но достатъчно близки.

"Лошо е това, което се случи накрая. Грешката му е, че позволи да бъде осъществена атаката срещу КТБ. Винаги отговорността за това е на мажоритарния собственик. Той е допуснал тази атака. Друг е въпросът колко силна е била атаката", каза Костов.

"В момента тече мощна атака срещу българската политическа система. Аз съм щрих от пейзажа”, коментира той.

Според Иван Костов най-голямата заплаха пред България в момента е рискът от пътнотранспортните произшествия и загубата на живот на стотици млади хора. По думите му това е унищожаване на генетичен фонд на нацията, огромно загуба на работно време, загуби на здравната и социалната система, които лабораторията му за анализи изчислява на около 1.6 милиарда.

Вторият голям риск е това, че на България се нанасят много големи щети, като се завишават цените на внасяния суров петрол с 13.27%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?