Лиляна Павлова:

Сгради отпадат от програмата за саниране, ако откажат укрепване на конструкцията

Данъците на санираните жилища ще нараснат средно с 2 до 5 лева

Лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока. Освен това сградата автоматично ще отпадне от програмата и няма да бъде санирана. Това важи и за инсталациите за вода, ток и парно, когато това се налага. Това каза министърът на регионалното развитие  Лиляна Павлова в събота пред Дарик радио.

Павлова обясни, че целта да се удължи животът на сградите и тяхната конструктивна устойчивост. На въпрос дали ще се предприемат ремонтни дейности по отношение на връзките между панелите, тя посочи, че това ще се прави, ако се налага и засяга конструктивната устойчивост на сградата. Последното би означавало, че хората трябва да осигурят възможност да бъдат ремонтирани носещите панели, а след това ако решат да направят ремонт на жилището си, то той би бил изцяло за тяхна сметка. „Не покриваме вътрешни ремонти, това е много важно", каза министърът.

На въпрос дали ако се налагат подобни мерки, а собствениците не желаят да осигурят възможност те да бъдат изпълнени, тогава ще се прави ли опаковката отвън, регионалният министър отговори отрицателно. „Тогава сградата отпада изцяло от финансиране. Ако конструкторите предпишат, че това трябва да се направи и че това засяга конструктивната устойчивост и че бъдеща опаковка, без да се направи, ще утежни конструкцията на сградата, тогава задължително се прави. Ако живеещите не желаят, отпадат от проекта и ще си платят техническия паспорт", каза Павлова.

Когато са предписани мерки по отношение на инсталациите за ток, вода и парно в енергийното обследване като например подмяна на вертикални щрангове, тогава те ще се правят. По думите на Павлова хората нямат причина да се притесняват от това, защото при смяната на вертикални щрангове, не се правят никакви разрушения в имота, прави се малка дупка, която след това се измазва.

Лиляна Павлова коментира, че първата жилищна сграда, завършена по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъде готова най-рано през пролетта на следващата година. По-вероятно е обаче това да стане през лятото на 2016 година. По думите ѝ средното време за ремонти е между 3 и 5 месеца.

Данък сгради и такса смет за жилищата, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще поскъпнат средно с 2 до 5 лева, съобщи по-късно в събота Павлова.

Данъчният софтуер, с който е направен експеримент за цените в центъра на София и Благоевград, е изчислил, че след санирането за апартамент от 80 кв. размерът на данък-сгради се увеличава с 1.60 лв. Ако жилището е основно, данъкът ще е по-нисък с 50% и в такъв случай реалното увеличение е 0.80 лв., а такса смет – 1.20 лв., каза Павлова.

След като санирането бъде направено, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в общинските служби, за да обявят направените подобрения, като на тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите. Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран, разясни Лиляна Павлова.

"Ще се съобразим с настояването на Националното сдружение на общините за промени в Закона за местните данъци и такси", коментира Павлова по повод  опасенията на общините, че ако се санират всички предвидени по националната програма 7 хиляди панелни блока и сградите станат енергийно ефективни, приходите за общините ще намалеят с почти 180 милиона лева.

"Съгласно сега действащия закон, една сграда, когато бъде санирана, когато бъде направена енергийно ефективна, тя подлежи на освобождаване от данък за това, че е станала енергийно ефективна. Това, което предлагат от Сдружението на общините и аз ги подкрепям, ще внесем такава законова промяна, е, че когато сградата е санирана и е направена енергийно ефективна с публичната програма, със средства от държавата, тогава тя да не подлежи на освобождаване от данък сгради", каза Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес