Сгради с 3 жилища вече ще могат да кандидатстват за безплатно саниране

Сгради с 3 жилища вече ще могат да кандидатстват за безплатно саниране

Министерският съвет ще одобри нови правила, според които и сгради с три жилища могат да кандидатстват за безплатно саниране. Това съобщи в Хасково депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, един от инициаторите на програмата за саниране у нас, предаде БНР.

Старите условия слагаха праг за участие от 36 апартамента. Предстои тази сряда Министерският съвет да одобри методиката за одобряване на кандидатите.

Според новите условия от 1 януари за безплатно саниране могат да кандидатстват и сгради с три жилища, както и тухлените блокове, обяви Делян Добрев.

"Хората, които са имали желание до момента, но не са можели, сега имат възможност да се обърнат към общината и да подпишат договор", каза той.


"По-важното в тази програма е, че тя ще промени изцяло облика на градовете – отличници. Представете си 196 блока санирани в Бургас, 145 санирани блока в Благоевград и над 100 санирани блока в Хасково. Не казвам София, защото в София е различно. Ако в Хасково има 150 блока и ние успеем да санираме над 100, почти всеки блок ще е саниран, докато в София са хиляди блоковете и санирането на 100 блока няма да промени облика на града", изтъкна Делян Добрев.

Хасково се нарежда на едно от първите места в страната по Националната програма за енергийна ефективност.

За миналата година предвидените по програмата средства бяха 1 милярд лева, за тази година сумата ще е същата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?