Сградите на "ИПК Родина" се продават за близо 40 млн. лв.

Изпълнителните дела са за невърнати кредити към КТБ за 70 млн. лв.

Сградите на "ИПК Родина" се продават за близо 40 млн. лв.

Ключови имоти на фирми с огромни непогасени задължения към фалиралата Корпоративна търговска банка са обявени за публична продан, става ясно от регистъра на частните съдебни изпълнители.

Става дума за три големи имота – печалната недостроена сграда на "ИПК Родина" на бул. "Цариградско шосе" 113А в София, производственият комплекс на бившата печатница на "ИПК Родина" в съседство и спортната зала "Универсиада" в столицата.

Началната продажна цена на грозната, недостроена 11-етажна сграда с площ от 915 кв. м. заедно с парцела под нея, чиято площ е 15 декара, е 18 012 480 лв. В офертата е включена и ниска едноетажна сграда със застроена площ от 1744 кв. м. Делото се движи от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Имотите са собственост на "Родина Тауър" ЕООД и "Издателско- Полиграфически комплекс Родина" АД.

Частният съдебен изпълнител продава и другия голям имот на "ИПК Родина" АД в съседство до недостроената сграда – производствената база на бившата печатница, в която до неотдавна се издаваха вестниците на депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Продава се поземлен имот с площ от 39 827 кв. м. с начална цена 20 564 958 лв.

Публичната продан ще се състои на 13 юли.

И двата големи имота на "ИПК Родина" се продават, защото са финансирани с кредити от фалиралата КТБ.

Самите невърнати заеми на акционерното дружество бяха обявени за продажба през декември 2017 г. Става дума за два големи кредита. Единият е с главница на стойност 34 278 000 лв. Изтеглен е през 2012 г., като с парите Ирена Кръстева купи чрез приватизация от държавата недостроената 11-етажна сграда на бул. "Цариградско шосе". Другият кредит е от 2014 г. и е на стойност 20 млн. евро. Той е изтеглен за строително-монтажни работи на производствения комплекс на "ИПК Родина".

И двата заема на обща стойност над 70 млн. лв. са били обявени за продажба срещу нищожните 182 025 лв., става ясно от сайта на КТБ (н).

Там обаче няма информация дали заемите са били продадени, но се вижда, че самите кредити са били обявени за продажба на нищожна стойност въпреки скъпите обезпечения по тях. Макар сградите да не са в добро състояние, според закона за устройство на София на този терен могат да се строят здания с височина до 75 метра и с плътност на застрояването 60%.

През август 2012 г. дружеството "Издателско-полиграфичен комплекс Родина", контролирано тогава от Ирена Кръстева, купи от държавата 11-етажната сграда на "Цариградско шосе" и парцела от 15 декара срещу 20 млн. лв. Приватизационната процедура предвиждаше търг, но до него беше допуснат само един кандидат – "ИПК". Съгласно приватизационния договор компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия сграда в срок до една година. За целта беше внесена и банкова гаранция от 20 млн. лв., издадена от КТБ.

През септември 2013 г. "ИПК Родина" представи документи в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, с които претендираше за частично изпълнение на задължението си по договора, като твърдеше, че е съборила 52% от сградата, а останалите не са разрушени. Заради непълно изпълнение на поетите ангажименти в полза на АПСК бе усвоена само безспорната част от банковата гаранция в размер на 9.6 млн. лв.

В приватизационния договор имаше възможност за частично събаряне на сградата. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото премахна сините прозорци, електроинсталацията и другите видове инсталации от двете високи тела на комплекса. Съборени бяха и няколко малки постройки в задната част на имота.

От 2013 г. насам по сградата няма особени промени.

Състоянието на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" в момента е неясно. Дружеството има съвет на директорите от двама души – Теодора Танева и Мартин Апостолов.

Теодора Танева е един от основните свидетели на прокуратурата срещу Цветан Василев по делото за източването на КТБ. Тя е била представител или управляващ на редица дружества с огромни невърнати кредити от КТБ. До февруари тази година е била в съвета на директорите на ключовото дружеството ТЦ-ИМЕ, което се считаше за контролирано от Цветан Василев до преди падането на КТБ, а в последните години, преди обявяването му в несъстоятелност, бе под ефективната власт на Делян Пеевски.

Зала "Универсиада" също е обявена за публична продан от изпълнителя Стоян Якимов. Продажната ѝ цена е малко над 15.6 млн. лева.

Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има задължения към КТБ за 8.5 млн. лв. "Велдер билд" беше част от бизнес групата "Велдер", която се управляваше от Иван Джиджев.

И този търг ще се проведе на 13 юли. Според Търговския регистър представител на "Универсиада" ЕАД и управител на залата е треньорът Константин Папазов.

През 2008 г. държавата продаде тайно зала "Универсиада" за 9.5 млн. лв. на "Велдер билд".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?