Сгрешените декемврийски сметки за парно в София ще се коригират с януарските

Близо 8000 абоната с над 200% скок на фактурите, но трябва да ги платят, за да не им се трупат лихви

Сгрешените декемврийски сметки за парно в София ще се коригират с януарските

Както всяка година, така и тази високите декемврийски сметки за парно в София доведоха до поредните обяснения, анализи и взимане на решения. Изпълнителният директор на общинското дружество “Топлофикация София” Стоян Цветанов извънредно беше привикан в сряда да се обяснява пред две комисии в Столичния общински съвет.

 

В крайна сметка стана ясно, че сгрешените декемврийски сметки за парно ще бъдат поправени с януарските. Абонатите обаче са длъжни да си платят задълженията за използваното топло през декември до края на януари, защото иначе ще им се трупа лихва, предупреди Стоян Цветанов.

 

Шефът на “Топлофикация” обясни, че столичаните с надути сметки не трябва да се притесняват, защото фактурите им за януари ще бъдат коригирани с надписаната сума. В момента общинското дружество прави детайлна проверка на всички високи сметки.

 

Близо половината столичани (49%) са получили по-високи сметки за парно с над прогнозираните 21% спрямо година по-рано. За близо 8000 абоната (1.98%) фактурите са скочили с над 200%, а за 43 600 абоната (10.82%) сметките са по-високи от 51 до 100% спрямо година по-рано. Това показват предварителните данни на “Топлофикация София”.

 

Прогнозният ръст на сметките от 21% е заради увеличението на цената на газ с 12% от 1 юли 2012 г. и заради факта, че този декември е бил най-студения месец за последните 15 години, обясни Стоян Цветанов. Средната месечна температура през декември е била минус 0.8 градуса по данни на НИМХ-БАН. “Съжалявам, че не мога да влияя върху времето”, каза шефът на “Топлофикация”.

 

Съседите – основният виновник

 

Основният виновник за надутите сметки се оказаха съседите, които са заявили нулева консумация на топлинна енергия, стана ясно от думите на Стоян Цветанов. Той все пак допусна, че е възможно да има и човешка грешка при въвеждането на данните от страна на топлинните счетоводители заради огромния брой абонати. Само битовите клиенти на “Топлофикация София” са близо 402 964.

 

Друга причина за надутите сметки е повишената консумация на топло от абонатите. В 79 сгради от общо 13 500 консумацията на топлинна енергия се е увеличила с над 50% спрямо година по-рано, посочи Цветанов. По думите му това са предимно нови сгради, които до преди година не са били обитавани от всички апартаменти.

 

Топлинните счетоводители, които са допуснали драстични грешки, ще бъдат санкционирани, обеща Цветанов. Той уточни, че счетоводителят изготвил скандално високите сметки на блок 348 в жк.”Младост” ще бъде наказан. В събота ще бъде направено ново засичане на топломерите в този блок, като в януарските сметки ще бъдат нанесени корекциите.

 

Въпреки че “Топлофикация София” наля около 1 млн. лв. в софтуер, с който да може да се изчистват такива недоразумения във фактурите, според Цветанов технически не било възможно надутите сметки първо да бъдат проверени и коригирани и едва след това да се изпратят на абонатите. Шефът на “Топлофикация” обаче обеща в бъдеще да се работи и по тази възможност за да не изпадат столичани в “шок и ужас”.

 

“Факт е, че при заплата 600 лева сметка от 300 лева е непосилна. Но това е положението в момента и няма какво да се направи”, каза Стоян Цветанов.

 

Изходът – равни месечни вноски

 

Изходът от високите сметки е плащането на парното чрез 11 месечни равни вноски и една изравнителна, смята шефът на “Топлофикация София”. В момента от тази опция са се възползвали около 20 000 абоната и нямало нито едно оплакване. Има дори случаи отчетената топлинна енергия през декември 2012 г. да е по-ниска спрямо година по-рано.

 

Стоян Цветанов рекламира и общинското дружество като коректния топлинен счетоводител, който също не допускал грешки. В момента дружеството на “Топлофикация София” обслужва 335 сгради и е четвърти по пазарен дял в столицата.

 

Пътят за развитието на “Топлофикация София” е инвестиции и добро управление, като целта ни е да останем да предлагаме най-достъпната услуга на пазара, каза Цветанов. Той допълни, че “Топлофикация София” е стратегическо предприятие, защото няма кой да достави и да разпредели 2000 мегавата топлинна енергия в столицата.

 

В момента текат преговори между държавата и общината за нова структура на управление на софийската топлофикация. Единият от обсъжданите варианти е държавата отново да вземе дял в дружеството, като според Столична община той ще бъде миноритарен – до 20%.

 

Добрата новина

 

Добрата новина е, че януарските сметки със сигурност ще бъдат по-ниски от декемврийските, но е възможно да са по-високи спрямо януари 2012 г. Причината е, че от 1 януари цената на газа падна с 7.1%, а отделно януари е значително по-топъл спрямо година по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от България