СГС допусна "на добра воля" проверка на системата за разпределението на делата

Владимира Янева, Сн: БГНЕС

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е допуснала в понеделник представители на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ) да проверят системата за случайното разпределение на делата в институцията.

Това се случи въпреки скандалното решение на Висшия съдебен съвет от миналата седмица, което компрометира усилията за инспектиране на системите на СГС, Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Пред Mediapool адв. Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) заяви, че в понеделник сутринта се е срещнал с Владимира Янева и тя разрешила проверката. Така Иванов заедно с един компютърен специалист са получили достъп. Според източници на Mediapool Владимира Янева дори е писала писмо до ВСС с искане да се направи проверка на системата за случайното разпределение на делата в нейния съд, за да се разсеят съмненията.

Общо 19 съдии от Софийския градски съд излязоха с отворено писмо до своя председател Владимира Янева с искане да допусне представители на гражданските организации при проверката на системата за случайното разпределение на делата. Те настояват системата да бъде проучена от независими компютърни специалисти.

Писмото на магистратите, които са около 1/5 от всички съдии в СГС, е посветено на скандалното решение на Висшия съдебен съвет отпреди ден.

В четвъртък мнозинството във ВСС, предвождано от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, без мотиви осуети проверките на свои колеги от съвета на системите за случайното разпределение на делата във ВАС, ВКС и градския съд. От комисията за конфликт на интереси във ВСС бяха приели програма за инспекция в трите съдилища и вече бяха проверили ВАС и ВКС. На 8 април те трябваше да проверят Софийския градски съд.

Мнозинството във ВСС обаче не хареса как се правят проверки и кои неправителствени организации са пуснати да наблюдават процеса – БИПИ и Програма за развитие на съдебната система. Георги Колев успя да се наложи и ВСС взе решение за прекратяване на проверките. Те бяха възложени на друга комисия в съвета, която се харесва на Георги Колев – комисията по информационни технологии. Така висящи останаха въпросите как точно ще се проверява Софийският градски съд и кой ще пише доклада от вече извършени проверки.

Ден след скандала 19 съдии от Софийския градски съд изпратиха отворено писмо до своя председател Владимира Янева с искане проверката на съда да се осъществи задължително с участие на независими наблюдатели от гражданските организации. В понеделник тя удовлетвори желанието на колегите си и допусна представителите на БИПИ до компютрите на съда. Членовете на ВСС, които провериха двете върховни съдилища, не присъстваха на проверката заради скандалното решение.

Христо Иванов от БИПИ съобщи, че неправителствената организация ще изготви и представи собствени доклади за риска от манипулиране на системите за случайното разпределение на делата в СГС, ВКС и ВАС.

След решението на ВСС от миналата седмица цари пълна неяснота кой точно и по каква методика ще свърши тази работа от страна на съдебния съвет. Докладите се очакват и от Европейската комисия, която поиска проверка на системите за случайното разпределение на делата заради съмненията, че може да бъде манипулирана и да посочва удобни съдии по конкретни дела.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?