СГС гледа делото за фаталната катастрофа със сина на шефа на ДАНС

СГС гледа делото за фаталната катастрофа със сина на шефа на ДАНС

В Софийския градски съд се гледа делото за катастрофата миналия април, при която загина синът на председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Подсъдим за смъртта на 20-годишния Юлиян Георгиев е собственикът на верига столични пицарии Георги Илиев. Според експерти младежът е карал мотора си най-малко със 120 километра в час, а колата на Илиев се е движила с около 20 км/ч. Фаталният сблъсък става на "Симеоновско шосе", на завоя към Ловния парк.

Движещата се в насрещното платно кола направила ляв завой, за да влезе в парка и така препречила пътя на моториста. От удара той изхвърчал на метри и починал на място.

Подсъдимият Георги Илиев разказа пред съда, че е бил в шок, след като с колата си е ударил младия моторист и е помолил свидетелите да се обадят на телефон 112.

Пробата на Илиев за алкохол и наркотици е отрицателна. Според две допълнителни съдебни експертизи, автомобилът му е намалявал скоростта си, докато моторът се е движел с около 120 км/ч., което а висока скорост за градски условия.

Смъртта на младежа е настъпила заради изключително тежките травми, обясни доц. Александър Александров от Клиниката по Съдебна медицина.

Химическата експертиза на кръвта на Юлиян е показала наличие на тетрахидроканабинол. "Това е вещество, което се съдържа в канабиса. От тук натам ще бъде назначена допълнителна експертиза, която тепърва ще уточнява какво е било въздействието на доказаното вещество в момента."

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който е частен обвинител в процеса, отказа коментар.

Адвокат на подсъдимия Георги Илиев е депутатът от "Атака" Явор Нотев.

Делото продължава догодина. Експертизата ще установява неразрешен или на забранено място Георги Илиев е направил фаталния завой. Във вторник той заяви, че не е видял Юлиян, а само чул изведнъж силен звук от удар и си е помислил, че дърво е паднало върху колата му. Когато излязъл от автомобила изобщо не видял къде е тялото на младежа. Според експерти, то се е намирало на около 150 метра от удара.

От общината ще трябва да уточнят дали към момента на катастрофата Илиев е имал право да направи левия завой, при който е станал ударът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?