СГС иска още информация от Италия, за да реши дали да екстрадира шеф в "Техномеркет"

Софийският градски съд даде срок от един месец на италианските власти да прецизират искането си за екстрадицията на един от директорите на "Техномаркет" Николай Китов.
Защитата намери редица пропуски и неясноти в документите от Италия.

Николай Китов беше задържан на 7 юли. Италия иска той да бъде даден на правосъдието и разследван за данъчни престъпения по схема за източване на ДДС. Според местните власти измамата е за над 70 милиона евро.

Бизнесменът, който е на свобода под парична гаранция от 10 000 лева смята, че това дело като цяло е срещу българския износител. Защото се вменявало на търговците у нас да знаят какво правят партньорите им в Италия. Китов обясни, че веригата у нас имала поръчка от Италия. А между фирмите в Европа се продава без ДДС.

За месец Италия ще трябва да изпрати по-точен превод на искането за предаване на Китов, както и да бъде обяснено по кои текстове от местния закон Китов ще бъде разследван. Българският съд констатира, че Италия не дава гаранции за правата на Николай Китов в насока, че след като бъде разпитан ще бъде върнат у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?